Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vergelijk energie in Zeeland

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

Energieleverancier Delta is in Zeeland de standaard leverancier, met ruim 150.000 Zeeuwen als klant. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004, kunt u zelf uw energie vergelijken en overstappen naar een aanbieder naar keuze. Als u nog nooit bent overgestapt van energie aanbieder, dan bent u klant bij Delta.

Energieprijzen: verschillen tussen de energie aanbieders

Energieleveranciers bepalen zelf de prijzen voor stroom en gas, daardoor ontstaan er verschillen tussen de energieleveranciers in Nederland. Door alle energie aanbieders in Zeeland met elkaar te vergelijken, kunt u mogelijk geld besparen. 

Verzekerd van stroom en gas: Netbeheer in Zeeland

Een netbeheerder is verantwoordelijk voor het onderhoud en de aanleg van het leidingennetwerk voor stroom en gas. In Zeeland wordt het netwerk beheerd door netbeheerder Stedin (voorheen Enduris netwerkbedrijf). Een netbeheerder is in een regio wettelijk vastgesteld, u kunt dan ook niet wisselen van netbeheerder. U wisselt ook niet van netbeheerder als u overstapt naar een andere energie aanbieder. Er is één partij verantwoordelijk voor het leidingennetwerk, zodat u er altijd van verzekerd bent dat uw huis verwarmd wordt en het licht blijft branden. Een netbeheerder vraagt jaarlijks uw standen op en geeft deze door aan uw leverancier.

Gasregio in Zeeland

Voor het transport van gas via het landelijke transportnet van de Gasunie werd tot 2020 een toeslag gerekend. Dit was de zogenaamde regiotoeslag of transporttoeslag. Het belangrijkste gaswingebied van Nederland ligt in Groningen, in Slochteren. Hoe dichter je bij het gaswingebied in Groningen woonde, des te lager de regiotoeslag voor gas. Nederland was verdeeld in 10 gasregio's. Per 1 januari 2020 zijn deze gasregio’s afgeschaft. Er geldt nu hetzelfde tarief in heel Nederland, afhankelijk van het energiecontract dat u heeft gekozen.

Gasregio 5, 7 en 9

Lagere stroomprijs: het dubbeltarief 

Heeft u een slimme meter, dan kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Hierbij betaalt u een lagere stroomprijs in de daluren. In Zeeland zijn de daluren van 23.00 uur tot 07.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen. Buiten deze daluren betaalt u een hogere stroomprijs. Het hangt van uw persoonlijke situatie af of een dubbeltarief voor u voordelig is. Hierbij moet u kijken naar uw leverancier, verbruik en op welke tijdstippen u veel elektriciteit gebruikt. Doorgaans wordt aangehouden dat wanneer meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt, het dubbeltarief voordelig kan zijn.

Stadsverwarming in Zeeland

In de provincie Zeeland komt alleen in Vlissingen stadsverwarming voor. Stadsverwarming is een manier om uw huis te verwarmen en warm water te krijgen, zonder het gebruik van gas.

Wordt uw huis verwarmd met stadsverwarming, dan is overstappen naar een andere warmteleverancier helaas niet mogelijk. U kunt mogelijk wel besparen op de tarieven voor elektriciteit. Energie vergelijken voor elektriciteit doet u met de Stroomvergelijker.


Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.