Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

40 procent meer groene stroom in 2020

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

windpark-borssele-2021.PNGDe productie van duurzame elektriciteit is vorig jaar met 40 procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2020 kwam een kwart van het stroomverbruik uit groene bronnen van eigen bodem,  terwijl dat het jaar daarvoor nog 18 procent was. Met windmolens werd het grootste deel opgewekt. 

Enorme groei

Ondanks die enorme groei loopt Nederland nog altijd achter op bijna heel Europa. Uit recent onderzoek blijkt dat in de EU nog 37 procent van de stroom met fossiele brandstoffen wordt opgewekt.  In Nederland is dat nog zo'n 72 procent. Alleen Polen schijnt ‘erger’ te zijn. Het is voor het eerst dat er in de Europese Unie meer stroom uit hernieuwbare bronnen kwam dan uit fossiele brandstoffen. Van alle elektriciteit was 38 procent in 2020 afkomstig uit hernieuwbare bronnen, terwijl  het marktaandeel van kernenergie een kwart bedroeg.

Groene stroom uit Nederland:

cbs-groenestroom-2020.PNG

Windenergie grootste aandeel

Windmolens wekken de grootste hoeveelheid stroom op met een aandeel van 45 procent.  Biomassa is goed voor 29 procent en met zonnepanelen wordt 26 procent opgewekt. De stijging van windenergie komt vooral door twee nieuwe grote windparken bij Borssele, voor de Zeeuwse kust. Op land steeg het windmolenpark met bijna 600 megawatt naar 4100 megawatt.

Zonnestroom grootste stijgerzonnepark-vlagtwedde-2020.PNG

De grootste stijger is stroom opgewekt met zonnepanelen. Dat nam vorig jaar met meer dan de helft toe. In 2019 werd nog 5,3 miljard kWh stroom met zonnepanelen geproduceerd, vorig jaar steeg dat naar 8,1 miljard kWh. Het totale vermogen van zonnepanelen groeide in 2020 met ruim 3000 megawatt naar iets meer dan 10.000 megawatt. Inmiddels liggen er in ons land 36 tot 37 miljoen zonnepanelen op daken of op de grond. In totaal is er 6000 hectare aan zonnepanelen. Dat is omgerekend 12.000 voetbalvelden, oftewel anderhalf keer de oppervlakte van Schiermonnikoog volgens berekening van de NOS. Het CBS kan nog niet zeggen hoeveel van die zonne-energie op daken is opgewekt en hoeveel met zonneparken op de grond. Over twee maanden komt daar meer informatie over.

Veel meer stroom uit biomassa

De productie van stroom uit biomassa groeide van 6 miljard kWh in 2019 naar 9 miljard kWh in 2020, een stijging van 49 procent. Stroom uit biomassa wordt gemaakt door afvalverbrandingsinstallaties door het (mee)stoken van biomassa in kolencentrales en in warmtekrachtinstallaties en door installaties op biogas.

Biomassa ligt onder vuur.  Tegenstanders vinden het gebruik van houtige biomassa geen goede klimaatoplossing. Vorig jaar adviseerde de Sociaal-Economische Raad aan het kabinet om een eind te maken aan het subsidiëren van verbranding van houtige biomassa voor energie. Vandaag eiste een meerderheid van de Tweede Kamer dat er geen nieuwe subsidies voor houtige biomassa worden uitgedeeld tot het kabinet over de brug komt met een afbouwplan.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 25 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie