Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ACM: energieleveranciers geven tariefwijzigingen nu op tijd door

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Leveranciers van gas en elektriciteit houden zich sinds 1 oktober 2022 goed aan de minimumtermijn van 30 dagen voor het doorgeven van tariefswijzigingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Toch wil de toezichthouder dat de opzegtermijn van een maand teruggebracht wordt naar 2 weken.  

Informatie prijswijzigingen: 30 dagen van te voren

De toezichthouder heeft op 27 september 2022 een brief aan alle energieleveranciers gestuurd om de termijn van 30 dagen onder hun aandacht te brengen. Dat deed de ACM omdat een aantal leveranciers tariefsverhogingen te kort vóór de ingangsdatum van 1 oktober aan klanten doorgaven. Het is menigeen trouwens al jaren een doorn in het oog dat sommige leveranciers tot het laatste moment wachten en klanten niet 30 dagen van tevoren te informeren. Energieleveranciers zijn sinds 1 januari 2015 al verplicht om klanten 'tijdig, expliciet en persoonlijk' te laten weten dat de energietarieven gewijzigd worden. 

Uit de controles van de ACM blijkt dat een aantal  leveranciers hun tariefsverhogingen hebben uitgesteld tot minimaal 30 dagen na de bekendmaking en dat alle leveranciers zich sinds 1 oktober 2022 goed houden aan de termijn van 30 dagen. De ACM heeft na 1 oktober geen overtredingen van de 30-dagentermijn geconstateerd.

Wettelijke opzegtermijn van 30 dagen --> naar 14 dagen

Ondanks het feit dat leveranciers zich goed houden aan de termijn van 30 dagen is het voor consumenten in de praktijk vaak niet mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier vóórdat het nieuwe tarief ingaat. Dit komt omdat consumenten een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen hebben. De ACM roept de wetgever daarom op om het voor consumenten mogelijk te maken een contract binnen 14 dagen op te zeggen en de communicatietermijn van 30 dagen expliciet in de wet op te nemen. Hiermee wordt bereikt dat consumenten altijd minimaal 30 dagen van te voren worden geïnformeerd over hun nieuwe tarief en dan nog ongeveer 2 weken de tijd hebben om te besluiten of ze hiermee akkoord gaan of willen overstappen naar een andere energieleverancier.

Lees ook: Wijzigingen variabele leveringstarieven 'tijdig' laten weten

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.