Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Afbouw salderingsregeling uitstellen tot 2024

door Sinie Oskam Leestijd: 3 minuten

De startdatum voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen moet 1 jaar uitgesteld worden tot 1 januari 2024. Dat adviseren ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken. Het jaar uitstel zou noodzakelijk zijn omdat netbeheerders, energieleveranciers en toezichthouder Agentschap Telecom meer voorbereidingstijd nodig hebben.

Waarom is dat gunstig voor zonnepaneelbezitters?

Als u in 2022 zonnepanelen koopt, profiteert u nog tot het einde van 2023 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. 

Wetsvoorstel controversieel

Onder minister Wiebes werd door het vorige kabinet besloten om de salderingsregeling te handhaven tot 1 januari 2023. Vanaf dat kalenderjaar zou het salderen tot 2031 stapsgewijs afgebouwd worden naar 0 en zonnepaneeleigenaren zouden ieder jaar 9 procent minder mogen salderen. Hierdoor zouden ze voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een ‘redelijke vergoeding’ krijgen van hun energieleverancier. Vlak voor de verkiezingen werd het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling echter controversieel verklaard. 

Afbouw afgerond in 2032

Doordat de startdatum voor de afbouw niet meer haalbaar is, moet het wetsvoorstel worden aangepast. Ook wordt geadviseerd de startdatum van de afbouw van de salderingsregeling met één jaar uit te stellen en het afbouwpad 1 jaar te laten opschuiven. Daarmee zou de afbouw afgerond zijn op 1 januari 2032. Voor wie in de komende tijd investeert in zonnepanelen zal er sprake zijn van een terugverdientijd van circa 7 jaar. De gemiddelde terugverdientijd blijft daarbij tot en met 2030 onder de 9 jaar.

Slimme meter verplicht

De ambtenaren pleiten voor een spoedige inwerkingtreding van de wet voor het afbouwen van de salderingsregeling. Het bevat namelijk ook een verplichting om een slimme meter te accepteren die afname en invoeding afzonderlijk kan meten. Dit is nodig om de salderingsregeling te kunnen afbouwen. Op dit moment heeft ruim 89 procent van de huishoudens al een geschikte meter. Nu is men niet verplicht zo'n slimme meter te accepteren. Na inwerkingtreding van de wet krijgt de netbeheerder 2 jaar de tijd om een geschikte meter aan te bieden, waarbij men wél verplicht is deze te accepteren.

Salderingsregeling gunstig

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want u mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die u afneemt van de energieleverancier. Tegen hetzelfde tarief: ca. 45 cent per kWh, inclusief alle belastingen (prijspeil januari 2022). Daar zit wel een maximum aan: als u jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat u produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

We hebben de salderingsregeling en hoogte van de terugleververgoeding voor alle leveranciers uitgezocht en in een actueel overzicht geplaatst. U kunt ook direct in onze Energievergelijker kijken welke leverancier het gunstigste is in uw situatie, inclusief zonnepanelen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 16 mei 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie