De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Btw-teruggave zonnepanelen tot 6 maand na aanschaf

door Sanne de Jong - Bins 1 reactie

zonnepanelen-2019.PNGHeeft u zonnepanelen aangeschaft en wilt u de btw terugvragen? U heeft daarvoor de tijd tot zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de panelen zijn aangeschaft.  

Ik wil btw over zonnepanelen terugvragen – hoe doe ik dat?

Bekijk hier hoe u de btw kunt terugvragen van de Belastingdienst

Met de btw-teruggave kunt u honderden euro’s besparen. Voor de aanvraag voor de teruggave van de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen gold tot 1 januari 2019 geen uiterlijke termijn. Met de aanpassing is er nu alsnog een termijn van 6 maanden gekomen. Dit houdt in dat de btw uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft moet worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. 

Overgangsrecht

Is het recht op teruggave van btw vóór 2019 ontstaan, dan geldt er een overgangsrecht. Dan is er in elk geval nog tot 1 juli 2019 de mogelijkheid om de btw terug te vragen ongeacht het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. 

Belastingvoordeel btw-teruggave

Huiseigenaren die zonnepanelen hebben gekocht, kunnen de betaalde btw over de panelen en installatie terugkrijgen. Hiervoor moet men zich wel bij de Belastingdienst laten registreren als btw-ondernemer en moet een btw-teruggave verzoek worden ingediend. Volgens Vereniging Eigen Huis kunnen huishoudens die een zonnestroomsysteem hebben gekocht van € 2900 profiteren van een belastingvoordeel van gemiddeld € 500.

Heeft u zonnepanelen of wilt u die aanschaffen?

Via de Energievergelijker van Gaslicht.com stapt u over naar de energieleverancier met de laagste energieprijzen en de hoogste terugleververgoeding.

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Business Unit Manager
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reacties (1)

Geplaatst door: Wyno Peeters ()

Vanaf 1 januari 2019 is er een aangepaste regeling voor het terugvragen van de BTW van zonnepanelen voor particulieren voor met name oudere jaren:

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013 en een uitspraak van de Hoge Raad van 15 december 2017 is het mogelijk geworden de BTW van zonnepanelen onbeperkt met terugwerkende kracht terug te vragen, niet alleen de BTW van zonnepanelen van 2018 en 2019, maar ook van nog oudere jaren (onbeperkt terug in de tijd).

Door een wetswijziging vanaf 1 januari 2019 is bovenstaande veranderd en aangescherpt maar waarbij gelukkig wel een overgangsregeling van toepassing geworden is. ​Wat betekent dat nu concreet?

BTW zonnepanelen 2019: terugvragen voor 1 juli 2020 1)
BTW zonnepanelen 2014 tot en met 2018: terugvragen voor 1 juli 2019 1)
BTW zonnepanelen 2013 en ouder: terugvragen voor 1 juli 2019
1) Als een belastingplichtige te laat is, kan hij de Belastingdienst verzoeken om een teruggaaf van BTW van de zonnepanelen ambtshalve te verlenen. Dan geldt echter de normale termijn voor ambtshalve teruggaven van 5 jaar.

Bovenstaande regeling geldt voor particulieren die voor het eerst een BTW-nummer aanvragen. Is er al een BTW-nummer dan geldt in de meeste gevallen de zgn. 5-jaarstermijn.

Meer informatie: https://www.btwterugvragenzonnepanelen.nl/

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie