De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

CBS: Vooral meer groene stroom uit zon

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

In 2018 is 8 procent meer groene stroom opgewekt dan een jaar eerder. Dat is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal zonnepanelen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

15 procent van stroomverbruik is groen

Vorig jaar werd 18 miljard kilowattuur (kWh) aan groene stroom opgewekt uit wind, zon, biomassa en waterkracht. 15 procent van het totale elektriciteitsverbruik is groen.

Beperkte groei windenergie

De meeste groene stroom, 55 procent, komt nog altijd van windmolens. Dat nam vorig jaar amper toe doordat het windmolenpark nauwelijks groeide. Per saldo nam de capaciteit van windmolens op land toe met 90 megawatt naar ruim 3300 megawatt. Op zee kwamen er geen molens bij en bleef de capaciteit staan op bijna duizend megawatt.

Biomassa

Ook de hoeveelheid stroom uit het gebruik van biomassa steeg maar licht. Het aandeel bedroeg ruim een kwart (27 procent).

Waterkracht

Stroom uit waterkracht groeide niet en bleef verwaarloosbaar klein met slechts 0,5 procent van alle groene stroom.

Meer zonnepanelen

Met zonnepanelen werd bijna 18 procent elektriciteit opgewekt. In 2017 was dit nog 13 procent. Ze leverden vorig jaar 3,2 miljard kWh stroom, een miljard meer dan in 2017. Volgens het CBS houdt de stijging direct verband met de forse toename van de opgestelde capaciteit. Naast de zonnepanelen op woningen zorgden vooral de grotere installaties op daken van gebouwen en op zonneweiden voor meer vermogen.
 

cbs-productie-hernieuwbare-energie-2018.PNG

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 maart 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie