De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

CBS: Vooral meer groene stroom uit zon

door Jeanet Woldring

In 2018 is 8 procent meer groene stroom opgewekt dan een jaar eerder. Dat is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal zonnepanelen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

15 procent van stroomverbruik is groen

Vorig jaar werd 18 miljard kilowattuur (kWh) aan groene stroom opgewekt uit wind, zon, biomassa en waterkracht. 15 procent van het totale elektriciteitsverbruik is groen.

Beperkte groei windenergie

De meeste groene stroom, 55 procent, komt nog altijd van windmolens. Dat nam vorig jaar amper toe doordat het windmolenpark nauwelijks groeide. Per saldo nam de capaciteit van windmolens op land toe met 90 megawatt naar ruim 3300 megawatt. Op zee kwamen er geen molens bij en bleef de capaciteit staan op bijna duizend megawatt.

Biomassa

Ook de hoeveelheid stroom uit het gebruik van biomassa steeg maar licht. Het aandeel bedroeg ruim een kwart (27 procent).

Waterkracht

Stroom uit waterkracht groeide niet en bleef verwaarloosbaar klein met slechts 0,5 procent van alle groene stroom.

Meer zonnepanelen

Met zonnepanelen werd bijna 18 procent elektriciteit opgewekt. In 2017 was dit nog 13 procent. Ze leverden vorig jaar 3,2 miljard kWh stroom, een miljard meer dan in 2017. Volgens het CBS houdt de stijging direct verband met de forse toename van de opgestelde capaciteit. Naast de zonnepanelen op woningen zorgden vooral de grotere installaties op daken van gebouwen en op zonneweiden voor meer vermogen.
 

cbs-productie-hernieuwbare-energie-2018.PNG

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Navigatie