De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Consumentenbond met stappenplan voor nieuwe energie

'Advertenties, aanbiedingen en lokkertjes van energiebedrijven; consumenten worden er mee dood gegooid. Energieleveranciers doen er alles aan om consumenten over de streep te trekken om bij hun klant te worden', aldus de de Consumentenbond.  

Om consumenten wegwijs te maken in het woud aan mogelijkheden op de energiemarkt, publiceert de bond in het aprilnummer een checklist waarop gelet moet worden bij de keuze voor een energiebedrijf.

Zoals bekend verondersteld bij Gaslicht.com bezoekers, kunnen consumenten per 1 juli a.s. zelf kiezen van welke energieleverancier ze stroom en gas afnemen. De ene aanbieding ziet er echter nog rooskleuriger uit dan de andere. Het ene energiebedrijf biedt een gratis hotelbon, bij de ander maken consumenten kans op een jaar lang gratis stroom en ook zijn er energiebedrijven die elke 100-ste aanmelder een digitale camera of een spelcomputer cadeau geven. Consumenten moeten goed opletten wat het aanbod inhoudt en van welke leverancier het afkomstig is. Om het kaf van het koren te scheiden biedt de bond in de Consumentengids van april een handleiding met de punten waar consumenten bij de keus voor een energiebedrijf op moeten letten.

Consumenten die twijfelen aan de kwaliteit van een aanbieding kunnen de checklist raadplegen waarin punten staan als prijsvergelijking, vergunning, kleine lettertjes, opzegtermijn en aanmeldprocedure.

Al deze punten kan men ook  -al sinds juni 2003- terugvinden op Gaslicht.com, waar behalve prijsvergelijking ook gewezen wordt op bijvoorbeeld vergunningen, opzegtermijnen, contractduur en voorwaarden.

Wat betreft opzegtermijnen: wie in juli wil overstappen van de ene leverancier van grijze stroom naar de andere, kan zonder meer overstappen. De opzegtermijn is dan ten hoogste een dag of tien. Wie in de afgelopen jaren al op groene stroom is overgegaan, kan pas overstappen als de looptijd voorbij is en als tijdig is opgezegd. De minimale contractsduur en opzegtermijnen van de stroomleveranciers worden op Gaslicht.com vermeld.

Om over te stappen hoeft u zich alleen bij de nieuwe leverancier te melden. Hij regelt de overstap verder. Op deze vergelijkingssite kunt u zich nu al online aanmelden voor de (groen) leverancier van uw keuze. Een overeenkomst op deze manier gesloten is zonder handtekening op papier rechtsgeldig. Wel geldt de "Wet koop op afstand", wat zeven dagen bedenktijd inhoudt. Er zijn ook veel energieleveranciers die consumenten telefonisch benaderen waarbij het gesprek opgenomen wordt. Ook deze methode van overstappen is rechtsgeldig en ook hier geldt de bedenktijd van zeven dagen. Een groot nadeel bij deze methode is dat u bij telefonische koop geen vergelijking heeft.  Via internet kunt u alle relevante checklistpunten direct vergelijken op het scherm, waarna een bewuste en verantwoorde keuze gemaakt kan worden!

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 29 maart 2004
Geactualiseerd: donderdag 1 april 2004

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie