De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Consumentenbond: switch veilig of switch niet

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten


De Consumentenbond adviseert haar leden de komende maanden even af te wachten alvorens over te stappen op een andere aanbieder. De bond waarschuwt met name niet zondermeer af te gaan op bekende merknamen en je niet te laten verleiden door cadeaus. Ook wordt geadviseerd vooral geen langlopende contracten aan te gaan. De consument wordt geconfronteerd met oneerlijke informatie en ondeugdelijke voorwaarden, terwijl de overheid het toezicht hierop niet goed heeft geregeld, zo oordeelt de consumentenorganisatie. 

"Consumenten worden door elektriciteitleveranciers overgehaald om een langlopend contract af te sluiten. Dat is onverstandig, want in de komende maanden gaat van alles veranderen in de energiemarkt (nieuwe toetreders, nieuwe aanbiedingen), waardoor je wellicht spijt krijgt van je keuze. Bovendien worden consumenten vaak overgehaald met allerlei cadeaus en reclames die ze op het verkeerde been zetten. Zo suggereert NUON na bangmakerij dat een langjarige verbintenis prijsvoordeel oplevert, terwijl dat bij een driejarig contract om slechts iets meer dan één euro per jaar gaat."

Daarom is  de Consumentenbond in april de actie  "Ik switch veilig of ik switch niet" gestart, waarin geadviseerd wordt om de ontwikkelingen in de energiemarkt in de komende maanden eerst af te wachten en waarin tips worden gegeven voor wie toch wil overstappen naar een andere elektriciteitsleverancier. De Consumentenbond biedt verder een checklist waarmee  aanbiedingen van energiebedrijven beoordeeld kunnen worden.
Prijs, geschillencommissie, looptijd, voorwaarden, vergunning en herkomst van de stroom zijn de criteria die erin genoemd worden.

Hoe het aanbod van het energiebedrijf zich qua prijs verhoudt tot het aanbod van andere energiebedrijven, is natuurlijk uitstekend te vergelijken op Gaslicht.com. Of het bedrijf aangesloten is bij de Geschillencommissie Openbare Nutsbedrijven kunt u eveneens nagaan op deze vergelijkingssite. Wat de looptijd van het contract is dat het energiebedrijf aanbiedt, vindt u er ook, evenals de voorwaarden.  Of het  het energiebedrijf wel de noodzakelijke vergunning heeft om überhaupt als energiebedrijf te mogen opereren kunt u  tevens nagaan in het detailoverzicht. Tenslotte wordt ook de herkomst van stroom vermeld: op welke wijze wordt de stroom dat het energiebedrijf aanbiedt opgewekt? Dit loopt ook bij groene stroom uiteen van milieuvriendelijk tot veel minder milieuvriendelijk.

Klik hier voor meer informatie over de energiecampagne 'Wisselende contacten bij kaarslicht' van de Consumentenbond. 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 18 juni 2003
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie