De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Consuwijzer al ruim half miljoen maal bezocht

Leestijd: 2 minuten

ConsuWijzer is sinds de oprichting een jaar geleden al meer dan 500.000 keer bezocht. Ter vergelijking: de vergelijkingssite Bellen.com is ruim 14 miljoen keer bezocht in haar negenjarig bestaan. 

Consuwijzer is het informatieloket van de overheid dat consumenten informeert over hun rechten en waar zij terecht kunnen met klachten. Het is een gezamenlijk project van OPTA, de Consumentenautoriteit en NMa.

Staatssecretaris Heemskerk sprak woensdag 3 oktober tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van ConsuWijzer. De meeste meldingen die ConsuWijzer binnenkreeg gingen over het ongemerkt en/of ongewild aangaan van abonnementen met aanbieders van energie of telecom, kopen via internet en over garantieperikelen.

In zijn speech ging Heemskerk ondermeer in op het NMa onderzoek naar de behoefte van consumenten bij het overstappen naar een andere energieaanbieder. Hieruit bleek dat consumenten: 1) verschillende aanbieders op prijs en kwaliteit willen kunnen vergelijken. 2) weten wat hun rechten en plichten zijn  3) over tips en tools kunnen beschikken. Consumenten halen informatie uit prijsvergelijkingssites, websites van consumentenorganisaties, van energiebedrijven, van de overheid en uit  telefonische info van energiebedrijven. Andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat 84% van de consumenten aangeeft via internet informatie te zoeken, waarbij consumentenorganisaties en overheid belangrijk zijn. Geloofwaardigheid en onafhankelijkheid zijn dus zeer belangrijk, aldus de staatssecretaris.

Geschillencommissies
Om de positie van de consument verder te versterken, wil het ministerie van EZ de afhandeling van individuele klachten verbeteren. De staatssecretaris gaf daarom aan dat zijn ministerie ‘stimuleert dat er nieuwe geschillencommissies tot stand komen'.

Of uw energieleverancier aangesloten is bij de Geschillencommissie Energie en Water kunt u terugvinden in de detailinformatie wanneer u op de naam van de aanbieder klikt. Bij Leveranciersgegevens zoekt u op Registrant Geschillencommissie Energie en Water.

Klik hier voor meer informatie over overstappen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie