Genomineerd voor 2022!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 Disk Edition (t.w.v. 500 euro)
  • Een bioscoopabonnement voor een jaar (t.w.v. 200 euro) voor Vue of Pathé
  • Smartwatch (Apple SE, Samsung Galaxy Watch5 of vergelijkbaar t.w.v. 300 euro)
  • Tweehonderd euro shoptegoed
  • 2x Instax Mini met fotopapier
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

De 5 belangrijkste tips bij het overstappen

door Maartje Sebek 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Steeds meer energieleveranciers geven nieuwe klanten een fikse welkomstpremie en hanteren scherpe vaste energietarieven. Door over te stappen van energieleverancier kunt u honderden euro’s besparen op uw energierekening. Om ervoor te zorgen dat uw overstap vlekkeloos verloopt hierbij de 5 belangrijkste tips.

tips-voor-overstappen-nieuwsbrief.png

Tip 1: Wacht op het juiste overstapmoment

We raden u aan om 6 tot 8 weken voordat uw contract afloopt te vergelijken en over te stappen. Dit is namelijk de verwerkingstijd die energieleveranciers hanteren. Vul hier de einddatum van uw huidige contract in en wij checken of en naar wie u al veilig kunt overstappen!

Heeft u nog een lopend energiecontract maar ziet u een betere deal? U kunt uw contract voortijdig verbreken. Houdt er rekening mee dat u dan mogelijk een opzegvergoeding moet betalen. Ook loopt u uw eventuele welkomstpremie mis. Controleer dit voordat u overstapt van energieleverancier, misschien is het voordeliger om even te wachten.

Is uw contract reeds afgelopen of bent u nog nooit overgestapt van energieleverancier? Dan krijgt u automatisch een contract voor onbepaalde tijd en kunt u op ieder moment overstappen met een opzegtermijn van 30 dagen.

Tip 2: Vergelijk op basis van uw eigen jaarverbruik

De hoogte van gas- en stroomverbruik is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en ligging van de woning, het aantal bewoners en gedrag. Het is daarom verstandig om te vergelijken op basis van uw eigen energieverbruik. Hiervoor kunt u het beste de laatste jaarafrekening gebruiken. Dit geeft een realistisch beeld van uw verbruik en kunt u als leidraad nemen voor uw nieuwe energiecontract.

Tip 3: Kijk naar het totale jaarbedrag, niet naar het termijnbedrag

Om een zo voordelig mogelijk energiecontract af te sluiten, raden we u aan om te vergelijken met het totale jaarbedrag en niet met het termijnbedrag dat u bij uw huidige leverancier betaalt. U vergelijkt immers ook de prijs aan de pomp van dit moment niet met de prijs van vorig jaar. Dat geldt voor energie net zo. Het huidige termijnbedrag is namelijk gebaseerd op het contract dat u het afgelopen jaar heeft gehad. Daarnaast worden termijnbedragen niet door alle leveranciers op dezelfde wijze tot stand gebracht. Daarom raden wij aan goed naar de kosten voor het komende jaar te kijken. Dus ons advies: vergelijk op basis van het totale jaarbedrag.

Wilt u het voordeligste aanbod uit de vergelijking naast het aanbod leggen dat u bij uw huidige leverancier zou krijgen? Kijk dan naar de leveringstarieven, de vaste leveringskosten voor stroom en gas en een eventuele welkomstkorting. Dat zijn de kosten die per energiecontract verschillen.

Tip 4: Vergelijk op basis van prijs én kwaliteit

De laagste prijs voor gas en stroom is natuurlijk niet het enige wat belangrijk is bij het overstappen. U wilt ook weten hoe het bijvoorbeeld zit met de betrouwbaarheid en de service van de leverancier. Kijk hoe leveranciers volgens ons eigen onderzoek scoren op belangrijke criteria. Daarnaast zijn ook de ervaringen en beoordelingen van andere overstappers belangrijk. Samen resulteert dit in de prijs/kwaliteitscore.

Tip 5: Kies een contract dat bij u past

Kies een contract dat aansluit bij uw wensen en behoeften. Misschien vindt u het belangrijk om te kiezen voor een bepaalde looptijd. Of wilt u alleen groene stroom uit Nederland. We adviseren om tijdens het vergelijken de filters in te stellen die voor u belangrijk zijn. Zo krijgt u een aanbod dat zoveel mogelijk aansluit op uw persoonlijke situatie. 

Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het overstappen? Contacteer dan gerust onze energie experts. Zij staan 7 dagen per week voor u klaar om ondersteuning te bieden en al uw vragen te beantwoorden. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 13 juni 2019


Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (2)

Geplaatst door: Piet Jongkees ()

Maartje en alle overstappers,
TIP 4, betrouwbaarheid; vanwege een recent faillissement van een leverancier , hoe zit het met het geld bij die leverancier? Daar is niet/slecht achter te komen; door b.v. veel wanbetalers staat er nogal wat te vorderen van de klanten (oninbaar ? ) en heeft het bedrijf voldoende ( liquide ) reserves om een slechte periode door te komen?

Dus, zoek ik leverancier met (zeer) scherpe prijzen ; geen bonus achteraf . En zet ik de maandtermijn op een zeer laag bedrag, leg zelf wel wat apart in een potje voor de eindafrekening . Immers 's-zomers heel lag verbruik gas. En..... om het simpel te houden, focus ik me alleen op gas ( is ca. 4 x de prijs van elektrisch)

Geplaatst door: Cor Metting ()

Klopt berekening Vandebrom wel ?
Ik gebruik 2 x 1100 kwh stroom en 1850 m2 gas. en krijg ander eindbedrag. Wat doe ik fout of zie ik iets niet goed.

Opmerking van de redactie op 21-06-2019
Beste meneer Metting,

Wat vervelend dat u op een ander jaarbedrag komt. Houd er rekening mee dat de pakketten op onze website dagelijks kunnen wijzigen.

Neem even contact met ons op dan kijken wij graag even mee. U kunt ons bereiken op 0342 411 350.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie