Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

De energieprijzen stijgen explosief: ‘Wacht niet te lang met overstappen’

door Maartje Sebek 1 reactie Leestijd: 2 minuten

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de energieprijzen het afgelopen jaar historisch laag waren. Maar inmiddels is die prijs, net als aan de benzinepomp, explosief gestegen. De energieprijzen zitten in de lift en de verwachting is dat de prijzen nog verder omhoog gaan. Sinds januari zijn de stroomprijzen met maar liefst 22% gestegen en de gasprijzen met 19%, zo laat analyse van Gaslicht.com zien. Voor een gemiddeld huishouden is een nieuw energiecontract in vier maanden tijd daarmee 125 euro duurder geworden.

stroomprijzen-2020-2021-excl-overheidsheffingen.png gasprijzen-2020-2021-excl-overheidsheffingen.png

Koud voorjaar en CO2-prijzen zorgen voor stijging energieprijzen

Door het koude voorjaar is de vraag naar gas een stuk hoger. Dat zorgt voor lagere gasvoorraden en drukt de gasprijs omhoog. Tegelijkertijd zijn de prijzen van CO2-emissierechten de laatste maanden zeer sterk opgelopen. Het ‘recht’ om CO2 uit te mogen stoten wordt daardoor duurder, wat energieleveranciers doorberekenen in de energieprijzen.

Variabel tarief nog laag

De snelle stijging van de energieprijzen veroorzaakt een opmerkelijke situatie in de energiemarkt. Het zorgde ervoor dat in de afgelopen maanden het gemiddelde vaste tarief fors hoger werd dan het gemiddelde variabele tarief dat op 1 januari werd vastgesteld. Nooit eerder zag Gaslicht.com dat gebeuren.

Overstappen blijft de moeite waard

Gaslicht.com ziet dat consumenten twijfelen of overstappen nu wel zo gunstig is. Immers lijken de variabele tarieven die mensen aangeboden krijgen bij het aflopen van een contract heel gunstig. Waardoor niet overstappen en het variabele tarief afnemen ineens voordeliger lijkt dan opnieuw kiezen voor een contract met vaste tarieven. Maar dit is niet zo zwart wit legt Ben Woldring uit: “De variabele tarieven zullen de huidige stijgende trend per 1 juli gaan volgen. Naar verwachting zal dat voor een gemiddeld huishouden voor een forse stijging zorgen van circa 200 euro op jaarbasis. Dus staar je niet blind op de huidige lage variabele tarieven, met de stijgende energieprijzen is het verstandig het tarief vast te zetten. Wacht dus niet te lang met overstappen.“

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 28 februari 2022

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: Dirk ()

1,5 cent stijging op een prijs van 22 cent (voor vast contract 1 jaar vanaf 1 januari) is geen 22% maar 7%. Misschien even duidelijk maken dat de 22% in het verhaal de stijging van de prijzen betreft zonder belastingen.

Opmerking van de redactie op 25-05-2021
Beste Dirk,

Bedankt voor uw oplettendheid. Wij hebben de afbeeldingen nu aangepast en dit klopt nu bij de percentages de wij in de tekst vermelden.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.