Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Delta maakt energie 6 tientjes goedkoper

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Energieleverancier Delta is traditiegetrouw de eerste met het bekendmaken van de energietarieven per 1 januari 2016. Een gemiddeld huishouden met een overeenkomst met variabele leveringstarieven voor gas en stroom is op jaarbasis ongeveer 63 euro goedkoper uit. De prijsdaling geldt voor zowel stroom als gas.

Bij Essent, Nuon en Eneco ook prijsverlaging 

Uit een belrondje langs de grootste energieleveranciers Essent en Eneco bleek dat de 'grote drie' de tarieven 'naar verwachting' eveneens naar beneden bijstellen met ingang van het nieuwe jaar. De exacte prijzen zijn echter nog niet bekendgemaakt. Meestal wachten de energiereuzen daarmee tot december. Delta heeft de laatste jaren de primeur met het bekendmaken van de variabele energietarieven die elk halfjaar worden vastgesteld.

Delta verlaagt het gastarief en het stroomtarief

Het gastarief gaat van 62,13 cent naar 59,59 cent per kubieke meter, waardoor een gemiddeld huishouden op jaarbasis bijna 46 euro zal besparen op de gasrekening. Daarbij wordt gerekend met een verbruik van 1800 m³ gas. Het stroomtarief gaat een halve cent per kilowattuur naar beneden: van 21,94 cent naar 21,44 cent per kWh. Daardoor wordt het verschil voor een verbruik van 3500 kWh op jaarbasis ruim 17 euro. In tegenstelling tot een half jaar geleden blijven de vaste leveringskosten (vastrecht) gelijk. Al met al gaat een gemiddeld huishouden er dus 63 euro op vooruit. Hierbij is geen rekening gehouden met verhogingen van belasting en netbeheerkosten per 1 januari.

Kostenverdeling  gas 1800 m³ en elektriciteit 3500 kWh  (bron: Delta)

Overstappen loont: ruim 420 euro goedkoper

Nog altijd blijft overstappen naar een aantrekkelijk energiecontract voor de duur van een jaar het voordeligst. Want ondanks de aangekondigde daling is een variabel contract voor onbepaalde tijd ruim 270 euro duurder. Op dit moment betalen klanten bij Delta met een overeenkomst met variabele leveringsprijzen gemiddeld 1988 euro per jaar. Voor nieuwe klanten heeft Delta ook een energiecontract met een actie. Wie via Gaslicht.com overstapt naar een vaste prijs contract van Delta maakt gebruik van deze actie en bespaart in ieder geval 270 euro. Overstappen naar een van de goedkoopste energieleveranciers van dit moment, Energiedirect en Nuon, levert een besparing op van 420 euro

Variabel contract voor onbepaalde tijd duurder

Huishoudens met een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd zijn nog altijd duurder uit dan huishoudens die overstappen naar een voordelig jaarcontract met actietarieven of een aantrekkelijke korting. Op dit moment betalen huishoudens met een gemiddeld verbruik voor het voordeligste 1-jarige contract met vaste tarieven 1562 euro, bijna 200 euro lager dan een half jaar geleden.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.