Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Dubbeltarief niet altijd voordeliger

door Jeanet Woldring 5 reacties Leestijd: 5 minuten

Het dag- en nachttarief voor elektriciteit is niet altijd voordeliger dan het enkeltarief. Hoe komt dit en wanneer is het verstandig over te stappen naar dubbeltarief?

Keuze enkel- of dubbeltarief

Bij het afsluiten van een elektriciteitscontract kunt u bij de meeste energieleveranciers* kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Ook wel dag- en nachttarief genoemd of piek- en daltarief. Enkeltarief betekent dat u één tarief betaalt per kilowattuur, ongeacht het tijdstip van uw verbruik. Bij dubbeltarief betaalt u in het weekend, tijdens feestdagen en ’s nachts een lager tarief.

Het tijdstip waarop het daltarief  's avonds ingaat, hangt af van de netbeheerdersregio waarin u woont. In de meeste gevallen start het om 23 uur en duurt het tot 7 uur 's morgens. In een paar regio's (Noord-Brabant en Limburg) begint het nachttarief al om 21 uur. Netbeheerders en energieleveranciers zijn overigens in gesprek om de tijden gelijk te trekken.

Prijsverschil

Als u ’s nachts méér energie verbruikt dan overdag, bent u met een dubbeltarief goedkoper uit. Ook als uw verbruik ’s nachts hetzelfde is als overdag, is een dubbeltarief aan te bevelen. Zodra deze verhoudingen verslechteren ten nadele van nachtstroom, is het voordeliger om te kiezen voor enkeltarief. Dat komt voornamelijk doordat het verschil tussen het enkel- en dubbeltarief kleiner is geworden (ongeveer 1 eurocent per kWh).

Om de verschillen tussen enkel- en dubbeltarief zichtbaar te maken,hebben we van de drie grote energieleveranciers de variabele tarieven hieronder genoteerd. De tarieven zijn inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie, btw en dateren van 7 juni 2013.

Leverancier Enkeltarief
per kWh
Dagtarief
per kWh
Nachttarief
per kWh
22,81 ct. 23,81 ct. 21,31 ct.
22,82 ct. 23,87 ct. 21,25 ct.
22,89 ct. 23,74 ct. 21,76 ct.

Van dubbel- naar enkeltarief of andersom?

U kunt overstappen van enkel- naar dubbeltarief als uw meter daarvoor geschikt is. Sommige meters hebben maar één telwerk, die kunnen dus geen dubbeltarief meten. Alle andere meters kunnen dat wel. U kunt uw energieleverancier vragen om uw enkeltarief te wijzigen naar dubbeltarief. Of het voordelig is hangt af van de tarieven van uw energieleverancier en uw verbruik. Het wijzigen van dubbel- naar enkeltarief kan ook. Uw meter hoeft daarvoor niet te worden aangepast.

Dubbel telwerk Enkel telwerk Digitale meter

Vergelijken?

Wilt u weten of u voordeliger uit bent met een dubbele of een enkele meter? Op Gaslicht.com en Energiewereld.nl kunt u deze twee vergelijkingen maken. U kunt dan zien wat het verschil is op jaarbasis.

* Leveranciers zijn niet verplicht enkel tarief aan te bieden. Zo bieden BudgetEnergie en Anode consumenten met een dubbele meter geen enkel tarief.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 14 juni 2013

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (5)

Geplaatst door: schamp ()

bij het invullen van de meterstand geef hij aan de meterstand veel afwijkt van de schatting. kan het zijn dat alleen meter 2 loopt. want we hebben maar 50 kw op meter 1 en ongeveer 4000 op meter 2

Opmerking van de redactie op 19-01-2015
Het kan zijn dat uw meter in het verleden is aangepast. Inmiddels is dit niet meer nodig omdat u bij de leverancier vaak aan kunt geven dat u liever enkel tarief ontvangt. Om hier zeker van te zijn kunt u even contact opnemen met uw netbeheerder. Zij moeten u aan kunnen geven of uw meter inderdaad is aangepast naar een enkele meter.
Geplaatst door: benno ()

Ik heb een enkele meter voor het stroomtarief krijg ik na 23 uur ook nachttarief ???

Geplaatst door: gerard ()

hoe kan ik zien op mijn meterstanden wanneer teller 1 gaat draaien en wanneer teller twee. is teller een voor overdag en teller 2 voor s nachts!!

Geplaatst door: henk de haan ()

ik was van plan over te stappen naar budgetenergie
we hebben dubbele meter
bovendien net zonnepanelen aangeschaft
ik lees " zo bieden BudgetEnergie en Anode consumenten met een dubbele meter geen enkel tarief."
is overstappen naar BudgetE wel verstandig?

Opmerking van de redactie op 25-06-2013
Dat is vooral afhankelijk van uw verbruik. Wij raden u aan dit via de energievergelijker na te gaan op de website. U kunt uw verbruik aan de hand van dubbeltarief (hoog en laagverbruik) en enkeltarief (uw hoog en laag verbruik bij elkaar opgeteld) invullen om na te gaan wat voordeliger voor u is. Indien u hier hulp bij wilt kunt u contact opnemen met onze helpdesk via 0342-411350.
Geplaatst door: Herman Calis ()

Volgens mij zijn de foto's van enkel en dubbel telwerk omgewisseld - de linker foto is dubbel telwerk (er staat enkel) en andersom bij de middelste foto

Opmerking van de redactie op 19-06-2013
Bedankt voor uw oplettendheid!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.