De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Duurder uit met nachtstroom?

4 reacties

Duizenden mensen die gebruikmaken van een dubbele elektriciteitsmeter zijn onnodig duur uit. Zij verbruiken te veel stroom in de dure ’piekperiode’ wanneer het dagtarief geldt en kunnen daarom beter een enkele meter nemen.

Dat blijkt uit een berekening van de consumentenclub UnitedConsumers. Mensen met een dubbele meter betalen ’s nachts en in de weekeinden een daltarief en overdag een piektarief. Dat piektarief ligt hoger dan het ’ normale tarief’ dat mensen met een enkele meter betalen. ,,Veel mensen hebben daar geen benul van’’, meent Paul van Selms van UnitedConsumers. ,,Huishoudens die denken dat een dubbele meter vanzelf voordeel oplevert, komen bedrogen uit.’’

Uit de berekening van Van Selms blijkt dat mensen gemiddeld pas een voordeel uit de dubbele meter halen als ze minstens 50 procent van hun stroom tijdens de daluren verbruiken. ,,Dat is nogal wat. Het gros van de mensen haalt dat niet en is daardoor soms wel 100 euro per jaar te duur uit. Want niet al het elektriciteitsverbruik laat zich sturen. De wasmachine kun je nog wel in de daluren aanzetten, maar de koelkast blijft uiteraard ook gewoon dag en nacht aan.’’

Daar komt bij dat veel consumenten niet eens weten wanneer het daltarief ingaat. Die tijden verschillen per netgebied. Een zegsman van Eneco meent dat de berekening van UnitedConsumers ’wel aardig klopt’. Klanten van Essent hoeven zich géén zorgen te maken, zegt een woordvoerder. Zij zijn nooit onnodig duur uit. ,,Ook al heb je een dubbele meter, als je het omslagpunt niet haalt rekenen we gewoon het enkel tarief.’ Essent hanteert de begrippen 'normaal/laagtarief' in heel Nederland m.u.v. Noord-Brabant en Limburg waar het piek/daltarief geldig is. Behalve verschillende tarieven heeft een week in Noord-Brabant en Limburg tien uur meer in het daltarief, omdat de daluren er al om 21.00 uur ingaan, terwijl de rest van het Essentgebied pas om 23.00 uur laagtarief betaalt.

Nuon maakt in haar hele gebied onderscheid tussen een ’nachttarief’ dat om 11  uur 's avonds ingaat en een ’avondtarief’  dat om 9 uur begint. Het eerste zou volgens Nuon rendabel zijn wanneer je 42 procent van je stroom in de daluren verbruikt. Voor het avondtarief moet je 49 procent in de dalperiode verbruiken. Naar eigen zeggen wijst Nuon haar klanten daar op.

Op deze vergelijkingssite wordt er bij de berekening van de goedkoopste stroompakketten met een dubbele meter van uitgegaan dat tweederde van de stroom tijdens piekuren gebruikt wordt en éénderde tijdens daluren.

TIP: hebt u een dubbele meter, controleer dan een tijdje hoeveel stroom u 's avonds en 's nachts gebruikt en houd dat bij op de digitale meterkaart op Gaslicht.com. En probeer zoveel mogelijk stroomvreters zoals wasmachines, afwasmachines, droogtrommels en zonnebanken 's avonds en 's nachts te gebruiken! Het nemen van een enkele meter is dan helemaal niet nodig en kost alleen maar geld!

Zie ook:  Essent. Deze energieleverancier heeft een heel handige dubbeltariefcalculator, waarmee u zelf met een paar muisklikken kunt berekenen of een dubbele meter aantrekkelijk is.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 18 oktober 2005
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Reacties (4)

Geplaatst door: vandersichel ()

ik verbruik in piekuren 6866kwh.daluren 7344.waar zit mijn probleem?ik weet niet hoe dit op te lossen.

Opmerking van de redactie op 28-03-2012
Indien u een probleem heeft met uw meterstanden, kunt u dit bij de netbeheerder nagaan. Verbruikt u erg veel, dan kunt u eens nagaan welke apparaten voor dit hoge verbruik zorgen.
Geplaatst door: Ch. Pierpont ()

Ik heb met een dubbele meter juist gehad dat beide meters doorliepen, ook al was er een omschakeling. Daardoor werd 2 jaar geleden (na 3 maanden wonen mijn maandelijks bedrag meer dan verdubbeld. De reden dat ik het dubbele moest betalen per maand was mij niet helemaal duidelijk. Dacht dat de vorige bewoner, die overleden was,heel weinig verbruik had. Pas toen ik naar een nieuwe leverancier MOEST overstappen, daar de oude stopte, en een nieuwe moest zoeken en de meterstanden moest doorgeven, ontdekte dat ik dat de meter defect was.
De netbeheerder heeft een nieuwe meter geplaatst.
Maar heb veel problemen met de te veel betaalde bedragen terug te krijgen. Nu wordt zelfs tegen me gezegd dat ik te weinig hebt betaald en niets terug krijg.
Wordt vervolgd!
Advies: Betaalde je plotseling te veel met een dubbele meter, en denk je dat je verbruik te hoog is? Heb je een oude dubbele meter, controleer als na omschakeling de andere meter STILSTAAT en niet meeloopt. Vorder al het teveel betaald terug.

Geplaatst door: hans moerland ()

hans vraagt of ze alle toonfrequentieontvangers om 18 uur te laten starten inplaats van 23 uur
en smorgens om 08,00 uur weer omschakelen
dus een andere programma instellen voor de toonfrequentieontvangers

Geplaatst door: roes,th ()

nu de nacht stroom zo duur is,kan de dubbele meter dan ook weggehaald worden. of uitgeschakeld?

word wel duur voor aowers.


wat vind U er zelf van ?n

Opmerking van de redactie op 24-01-2012
Het is voorbarig om te zeggen dat een dubbele meter minder voordelig is. Indien u echter voor enkeltarief wenst te betalen, kunt u hiervoor contact opnemen met uw huidige leverancier, zij kunnen dit voor u wijzigen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie