De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Eén op de zes huishoudens wil overstappen

Eén op de zes huishoudens (17%) is van plan zeker of waarschijnlijk over te stappen naar een stroomleverancier. 4% van de huishoudens geeft aan zeker te willen overstappen, waarbij 2% van de huishoudens zegt direct per 1 juli over te stappen naar een andere.

De overstap naar een andere gasleverancier denkt één op de zeven  huishoudens (14%) zeker of waarschijnlijk te maken. Veel huishoudens geven aan niet meteen te willen switchen van gas- en/of elektriciteitsleverancier. Als redenen worden genoemd dat men eerst wil afwachten hoe de prijzen zich ontwikkelen.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek dat het Platform Versnelling Energieliberalisering. (PVE) in mei heeft uitgevoerd onder een representatieve steekproef van alle Nederlandse huishoudens.

Over het algemeen staan huishoudens positief tegenover het vrijkomen van de energiemarkt: drie vande vijf consumenten vinden het belangrijk dat men straks vrij is in de keuze van energieleverancier.

De bekendheid met het gegeven dat men vanaf 1 juli z'n eigen leverancier kan kiezen is fors toegenomen. Negen op de tien ondervraagden stelt daarvan op de hoogte te zijn. Ook weet bijna de helft  dat de opening er aankomt en de juiste datum. Een half jaar geleden wist slechts 1% van alle huishoudens de juiste datum te noemen. Volgens het Platform hangt dat ongetwijfeld samen met de toenemende aandacht in de media voor de opening van de energiemarkt in de afgelopen periode.

Aan huishoudens is ook de vraag voorgelegd of men de voorkeur heeft voor twee gescheiden rekeningen (één van de energieleverancier en één van de netbeheerder) of dat men liever een totaalfactuur ontvangt. Huishoudens spreken een duidelijke voorkeur uit voor een totaalfactuur, waarin beide kosten (apart of gezamenlijk) staan vermeld; maar liefst 72% van de huishoudens spreekt hiervoor zijn voorkeur uit, 18% wil liever twee aparte rekeningen.

Tevens  is gevraagd of men liever dezelfde leverancier heeft voor elektriciteit en gas of dat men de voorkeur geeft aan twee gescheiden leveranciers. Bijna de helft van de huishoudens kiest voor dezelfde leverancier voor zowel elektriciteit als gas (49%). Slechts 9% geeft de voorkeur aan twee gescheiden leveranciers, nog eens 42% maakt het niet uit.

Bron: Platform Versnelling Energieliberalisering

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 21 juni 2004
Geactualiseerd: donderdag 28 februari 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie