Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eén op de zes huishoudens wil overstappen

Eén op de zes huishoudens (17%) is van plan zeker of waarschijnlijk over te stappen naar een stroomleverancier. 4% van de huishoudens geeft aan zeker te willen overstappen, waarbij 2% van de huishoudens zegt direct per 1 juli over te stappen naar een andere.

De overstap naar een andere gasleverancier denkt één op de zeven  huishoudens (14%) zeker of waarschijnlijk te maken. Veel huishoudens geven aan niet meteen te willen switchen van gas- en/of elektriciteitsleverancier. Als redenen worden genoemd dat men eerst wil afwachten hoe de prijzen zich ontwikkelen.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek dat het Platform Versnelling Energieliberalisering. (PVE) in mei heeft uitgevoerd onder een representatieve steekproef van alle Nederlandse huishoudens.

Over het algemeen staan huishoudens positief tegenover het vrijkomen van de energiemarkt: drie vande vijf consumenten vinden het belangrijk dat men straks vrij is in de keuze van energieleverancier.

De bekendheid met het gegeven dat men vanaf 1 juli z'n eigen leverancier kan kiezen is fors toegenomen. Negen op de tien ondervraagden stelt daarvan op de hoogte te zijn. Ook weet bijna de helft  dat de opening er aankomt en de juiste datum. Een half jaar geleden wist slechts 1% van alle huishoudens de juiste datum te noemen. Volgens het Platform hangt dat ongetwijfeld samen met de toenemende aandacht in de media voor de opening van de energiemarkt in de afgelopen periode.

Aan huishoudens is ook de vraag voorgelegd of men de voorkeur heeft voor twee gescheiden rekeningen (één van de energieleverancier en één van de netbeheerder) of dat men liever een totaalfactuur ontvangt. Huishoudens spreken een duidelijke voorkeur uit voor een totaalfactuur, waarin beide kosten (apart of gezamenlijk) staan vermeld; maar liefst 72% van de huishoudens spreekt hiervoor zijn voorkeur uit, 18% wil liever twee aparte rekeningen.

Tevens  is gevraagd of men liever dezelfde leverancier heeft voor elektriciteit en gas of dat men de voorkeur geeft aan twee gescheiden leveranciers. Bijna de helft van de huishoudens kiest voor dezelfde leverancier voor zowel elektriciteit als gas (49%). Slechts 9% geeft de voorkeur aan twee gescheiden leveranciers, nog eens 42% maakt het niet uit.

Bron: Platform Versnelling Energieliberalisering

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie