Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Eerste Nederlandse leverancier met 100% atoomstroom

door Jeanet Woldring 5 reacties Leestijd: 2 minuten

Nederland heeft er een nieuwe energieleverancier bij: Atoomstroom. Na grijze en groene stroom kunnen huishoudens en zakelijke gebruikers nu ook voor 'atoomstroom' kiezen. Op 1 oktober heeft de Energiekamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit een leveringsvergunning afgegeven.

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf begon dinsdag met de verkoop van stroom die voor 100 procent afkomstig is uit kerncentrales in en om Nederland. Die leveren rechtstreeks aan het Nederlandse stroomnet, waardoor men geen verschil merkt met stroom uit andere bronnen. Atoomstroom wil over drie jaar 200.000 huishoudens voorzien van kernenergie.

'Helft Nederlanders positief over kernenergie'

Met het energieproduct mikt oprichter Sjef Peeraer  op consumenten die positief staan tegenover kernenergie. Volgens een enquete op de website van Atoomstroom geldt dit voor ongeveer de helft van de Nederlanders. Volgens hetzelfde onderzoek heeft ongeveer een kwart nog geen uitgesproken mening over kernenergie, terwijl een evengroot deel van de Nederlanders er negatief tegenover staat. Opmerkelijk genoeg prijst het bedrijf Greenchoice en Energie:direct aan als goede alternatieven voor tegenstanders van kernenergie.

CO2-vrij en niet afhankelijk van fossiele brandstoffen

De leverancier noemt als groot voordeel dat bij het opwekken van 'atoomstroom'  geen broeikasgassen vrijkomen. De cirkel in het logo staat symbool voor de '0', van nul CO2-uitstoot.
 

Geen prijsstunter

De leverancier biedt keuze uit twee stroompakketten met verschillende contractvormen. 'Atoomstroom Vast' is het voordeligste pakket met een vaste prijs*, terwijl bij 'Atoomstroom Vrij' de prijs kan variëren en je geen langdurige verplichting hebt. De elektriciteitsprijs is naar eigen zeggen vergelijkbaar met die van andere leveranciers. Dat het nieuwe bedrijf geen prijsstunter is, blijkt uit de  calculator van de aanbieder zelf en uit onze Stroomvergelijker. Een voorbeeld berekening van Atoomstroom geeft aan dat een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh ongeveer 408 euro per jaar kwijt is aan leveringskosten, waar transportkosten en energiebelasting en BTW nog overheen komen. 

Atoomstroom op Gaslicht.com

Met deze tarieven behoort Atoomstroom op lange na niet tot de TOP 5 goedkoopste stroompakketten. Met een jaarprijs van 450 euro voor 'Atoomstroom 1 jaar vast' behoort de leverancier tot de duurdere aanbieders.  Een gemiddeld huishouden is ruim de helft goedkoper uit bij Oxxio (speciaal actietarief voor 150 euro). De overige vier uit de TOP 5 Nuon, Energie:direct, Dong Energy en RWE leveren dezelfde hoeveelheid stroom tegen exclusieve actietarieven voor nog geen 250 euro. Ter vergelijking: bij het merendeel van de Nederlandse energieleveranciers betalen huishoudens gemiddeld meer dan 350 euro per jaar voor stroom. De duurste contracten waarbij de prijs voor drie jaar vaststaat, schommelen rond de 500 euro!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 maart 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (5)

Geplaatst door: Folkert ()

Henk kan beter eens in Delfzijl gaan kijken. Daar worden momenteel twee kolencentrales gebouwd. Dooor de Raad van State is voor een de vergunning voorlopig al ingetrokken door inspanning van Greenpeace, de andere van RWE is door Rwe zelf al stilgelegd. Dat de bouw van een kerncentrale minder CO2 uitstoot zou hebben dan een windmolenpark is klinkklare nonsens. Het is bovendien appels met peren vergelijken. Het gevaar van kerncentrales en het niet kunnen verwerken van de afvalstoffen ervan, betekent gewoon geen kerncentrales meer bouwen in Nederland. Duitsland heeft die beslissing al genomen, maar het grote geld in Nederland ondersteunt de lobby om toch te bouwen. Tevergeefs echter. De meeste inwoners van Nederland zijn mordicus tegen een kerncentrale. Er wel eens aan gedacht dat kerncentrales een goed doelwit zijn voor terroristen om in een keer een groot gebied plat te gooien, of dat als dreigmiddel te gebruiken. Nadenken Henk:Geen kerncentrales in Nederland Besteed dat geld maar aan het verbeteren van het produceren van schone energie, mogelijkheden genoeg.
GEEN KERNCENTRALES EN KOLENCENTRALES IN NEDERLAND

Geplaatst door: René van der Vlerk ()

ik wil reageren op wat Henk schreef voor mij.

Ik weet niet wat deze meneer leest of waar hij zijn informatie vandaan haalt maar dat van die CO2 verhaal van windmolens is compleet onzin!Als je wat schrijft doe dan je huiswerk goed of laat je reactie achterwegen.

Het gevaar van kerncentrales in Nederland mag dan klein zijn maar als het fout gaat in Borselle is heel Zeeland in een klap onbewoonbaar. Dan hebben we nog het opwerken van splijtstof en het het opslaan en transporteren van kernafval.

Ik gun mijn kinderen en klein kinderen een slimmere manier van energie opwekken dan met kern energie want het blijft spelen met vuur!

Geplaatst door: Henk ()

Weet u hoeveel staal, beton, koper en andere grondstoffen er nodig zijn voor het bouwen van een windmolen park? Het fabriceren van windmolens gaat gepaard met een hoge CO2 uitstoot.
Windmolens op zee klinkt leuk maar de flora en fauna wordt er niet beter op.

Bij de bouw van een Kerncentrale komt veel minder CO2 vrij als bij de bouw van een windmolen park.
Uiteraard moeten we Japan niet vergeten maar vergeet ook niet dat er per week meer verkeersdoden vallen dan doden ten gevolge van een kern ramp.

En de regels voor de bouw van een centrale in Nederland zijn vele malen strenger als die van Japan.

Uw en mijn kinderen / kleinkinderen zullen een betere levensverwachting hebben (CO2 uitstoot e.d.) als er meer gebruik wordt gemaakt van Kernenergie

Geplaatst door: Atoomstroom weg ()

Is het niet mogelijk om een actie tegen de agressieve atoomstroom reclame te organiseren? Bijvoorbeeld iedereen oproepen zoveel mogelijk op de betaalde advertenties van Atoomstroom te klikken? Als we dat met zijn allen doen dan raakt het atoomeurobudget van hen snel op.

Geplaatst door: tegen kernenergie. ()

Ik ga nooit stroom afnemen bij Atoomstroom ik ben tegen kernenergie. Ik heb liever groene stroom die gewoon bestaat uit zon en windenergie. Weg met kernenergie lang lever groene stroom

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.