De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Eneco doet proef met prepaid `energie-tegoedkaart`

Krijgen we na prepaid beltegoedkaarten in de toekomst  ook prepaid (voorafbetaalde) energietegoedkaarten? Als het aan Eneco Energie ligt, waarschijnlijk wel!

In juni start ENECO Energie namelijk een proef bij 200 klanten in Rotterdam Zuid   met energiemeters die werken met een als energiekaart werkende chipkaart. De energiekaart stelt een vooraf ingekochte hoeveelheid gas of elektriciteit beschikbaar aan de klant.

ENECO Energie denkt dat dit soort meters een goede hulp kan zijn voor energiegebruikers, die hun energieverbruik beter willen budgetteren. Doordat afnemers beter inzicht krijgen in hun werkelijke energieverbruik verwacht ENECO Energie dat dit systeem een positieve bijdrage levert aan het bewuster omgaan met energie.

Door gebruik te maken van deze zogenoemde prepayment meters wordt de gebruiker niet meer onverwachts geconfronteerd met hoge rekeningen. Tevens hoeven de meterstanden niet meer opgenomen of doorgegeven te worden aan het energiebedrijf.

De prepayment meter wordt steeds opgewaardeerd met de ingekochte energie (het verbruikstegoed, zoals bij mobieltjes het beltegoed). Als het verbruikstegoed opraakt, kan een nieuw verbruikstegoed worden ingekocht om de meter op te waarderen. Het opwaarderen van de energiekaart kan, als het systeem echt wordt ingevoerd, bij diverse verkooppunten. Te denken valt aan sigarenwinkels, supermarkten, warenhuizen, energiebedrijven, tankstations, metrostations etc. Eneco laat de gebruiker  zelf de hoogte van het bedrag van energietegoed bepalen. Dat betekent waarschijnlijk dat er -net als bij belkaarten- voor verschillende tegoeden gekozen kan worden. 

Het energietegoed wordt opgewaardeerd door de energiekaart in de meter te brengen. De verbruikte energie wordt vervolgens van de elektronische kaart afgeschreven. Bij de test gebruikt ENECO Energie een gasmeter met geïntegreerde chipkaartmodule. Voor de elektriciteitsmeter is momenteel nog geen geïntegreerde meter beschikbaar die toegestaan is in Nederland. Om die reden wordt bij de test een aparte chipkaartmodule aan de bestaande elektriciteitsmeter bevestigd.

De kaart is niet vrij overdraagbaar en daardoor niet gevoelig voor diefstal. De klant betaalt voor de energie hetzelfde als bij een gewone meter, zo laat Eneco Energie in het gisteren uitgegeven persbericht weten. Of de kaart -net als sommige beltegoedkaarten 'onbeperkt houdbaar' is, is nog niet bekendgemaakt....

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 28 april 2004
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie