Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eneco wordt verkocht via veiling

door Sanne de Jong - Bins

eneco-gebouw.PNGEnergieleverancier Eneco gaat in de verkoop. Het laatste grote energiebedrijf dat nog in overheidshanden is, wordt verkocht via een veiling. Dat hebben de aandeelhouders en het bestuur van het bedrijf besloten.

Nuon en Essent al in 2009 geprivatiseerd

De twee andere grote energiebedrijven, Nuon en Essent, werden jaren geleden al verkocht. Zo kwam Nuon in 2009 in handen van het Zweedse Vattenfall. Dat leverde gemeenten en provincies toen 10 miljard euro op. Essent werd in dat jaar verkocht aan het Duitse RWE. Die verkoop leverde gemeenten en provincies uiteindelijk 7,3 miljard euro op. De waarde van Eneco wordt volgens de NOS geschat op 2,5 à 3 miljard euro.

Eneco nog in gemeentelijke handen

Eneco is nu nog in handen van 53 gemeenten, waarvan Rotterdam en Den Haag de grootste aandeelhouders zijn. Het plan om Eneco te privatiseren bestaat al langer, maar er kwam onenigheid over tussen de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de ondernemingsraad. Afgelopen zomer greep de rechter in.

Veiling

Eneco zal worden verkocht via een zogeheten gecontroleerde veiling. Daarbij kunnen geïnteresseerde partijen in opeenvolgende rondes bieden op het bedrijf. Op die manier hopen de aandeelhouders een zo hoog mogelijke prijs te ontvangen voor Eneco. De verkopende gemeenten kunnen ook eisen stellen aan de koper wat betreft duurzaamheid en werkgelegenheid.

Zie ook: Delta en Eneco moeten energiebedrijf splitsen

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Business Unit Manager
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reageren

Navigatie