Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

CBS: energie januari bijna 90 procent duurder

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 1 minuut

In januari was energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) bijna 90 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging op jaarbasis 75 procent. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 6,4 procent in januari was ruim 3 procentpunt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Energie duurder ondanks verlaging energiebelasting

Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het betreft tijdelijke maatregelen voor 2022. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit werd verlaagd. Wat dit voor u betekent? Vul uw energieverbruik in en onze belastingtool rekent uit hoeveel energiebelasting u dit jaar gaat betalen.

Variabele leveringstarieven

Op 18 februari publiceert het CBS een uitgebreid artikel over de energierekening. Ondanks de verlaging van de energiebelasting nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dit komt doordat de variabele leveringstarieven van energie in januari verder stegen.

Energie vast of variabel, waar moet ik op letten?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 10 februari 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: D. Mast ()

Op dit moment zie je dat de TTF-forwardprijzen van gas t.g.v. de spanningen rondom Oekraïne en de ontwikkelingen rondom NS2-pijpleiding voor de komende jaren ook flink gestegen zijn. Zijn deze fowardprijzen daadwerkelijk afgesproken minimumprijzen voor de levering van gas voor een bepaalde periode? Of kunnen die fowardprijzen voor de levering van gas voor diezelfde periode dan ook weer dalen, mochten de spanningen rondom Oekraïne afnemen en de NS2-pijpleiding in gebruik worden genomen?

Geplaatst door: D. Mast ()

Kijk ik naar de variabele tarieven van Essent op https://www.essent.nl/content/particulier/producten/alle_energietarieven/tarieven-stroom-en-gas/groene-stroom-en-gas-variabel.html dan zie ik dat de variabele leveringskosten van gas 1,282240 Euro/m³ bedraagt, terwijl de TTF-gasprijzen voor een maand vooruit op https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?marketId=5336900&span=1 de laatste weken zo tussen de 70 en de 90 Euro/MWh schommelt. Hoe komt het dat Essent een hogere leveringstarief voor gas vraagt dan de huidige TTF-gasprijzen en zit daar ook een grote winstmarge op?

Opmerking van de redactie op 21-02-2022
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. De leveranciers zullen nog wat huiverig met het verlagen van de tarieven.

De tarieven zouden daarom eerst moeten stabiliseren, voordat de leveranciers de tarieven zullen verlagen.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Erik Jan ()

Ontvang graag de Gaslicht.com nieuwsbrief.

Opmerking van de redactie op 15-02-2022
Beste Erik Jan,

Bedankt voor uw reactie. Ik heb uw mailadres toegevoegd aan onze nieuwsbrief.

Zodra wij weer een nieuwsbrief verzenden, zal u deze per mail van ons ontvangen.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.