De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energiebedrijf.com wil eigen meetbedrijf beginnen

Energiebedrijf.com heeft plannen om een eigen meetbedrijf te beginnen. Het bedrijf wil een deel van zijn ruim 500.000 huishoudelijke en kleinzakelijke aansluitingen voorzien van een digitale, op afstand uitleesbare meter. 

Energiebedrijf.com wil controle op het meetproces krijgen om zo twee vliegen in één klap te slaan. In de eerste plaats wordt het zo mogelijk om nieuwe, interessante tarieven in de markt te zetten, zoals speciale voordeeluren. In de tweede plaats hoopt Energiebedrijf.com met het naar zich toetrekken van het meetproces onafhankelijker te worden van de 'oude' energiebedrijven. 

De energieleverancier is ontevreden over het tempo waarin de eindafrekeningen naar de klanten  gestuurd kunnen worden. Meetgegevens zouden soms te laat of foutief aangeleverd worden. Energiebedrijf.com denkt dat daar de komende jaren weinig verandering in komt. De te installeren meters wil Energiebedrijf.com betrekken van IBM. Met installatiebedrijven vinden momenteel gesprekken plaats om de meters op grote schaal te gaan plaatsen.  

In Nederland mogen particulieren sinds de opening van de energiemarkt niet alleen besluiten om van energieleverancier te wisselen, maar ook van meetinrichting. Af en toe zijn er vastgoedbeheerders zoals woningbouwverenigingen en kantoorverhuurders die voor hun aansluitingen die switch maken. Particulieren zijn nog nooit als individu benaderd om meter en meetbedrijf in te ruilen voor een nieuw meetaanbod.

Uit onderzoek van toezichthouder DTe in mei 2004 kwam naar voren dat de metermarkt voor kleinverbruikers niet  functioneert. Dit blijkt o.a. uit het feit dat de tarieven op de metermarkt elektriciteit in drie jaar met 57 procent en op de metermarkt gas in één jaar met 24 procent zijn gestegen! Ook zouden er geen nieuwe toetreders zijn op de markt voor meterdiensten voor particulieren. Daarom adviseerde de toezichthouder toen om de markt voor meterdiensten voor kleinverbruikers te reguleren. Gelet op toekomstige ontwikkelingen zou de consument echter wel de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen voor een ander meetbedrijf. Eind 2004 kwam de energiewaakhond  tot de volgende conclusie over het plaatsen en uitlezen van meters:

'Omdat de concurrentie op de metermarkt voor kleinverbruikers niet of nauwelijks tot stand komt verdient het, mede gelet op het eerdere advies van DTe over de metermarkt, de voorkeur om het plaatsen en uitlezen van meters van kleinverbruikers exclusief onder te brengen bij de netbeheerder. Het plaatsen en uitlezen van meters bij kleinverbruikers moet als een zelfstandige taak van de netbeheerder worden gekwalificeerd en mag derhalve niet worden uitbesteed aan een commercieel meetbedrijf.'

Bij toeval kreeg het Friese bedrijf Warmtemeterservice (WMS) dit advies onder ogen en ziet daarmee zijn plannen doorkruist.  WMS wil zich als nieuwkomer op de verhuur en onderhoud van meters op de particuliere markt storten. Het bedrijf heeft inmiddels bij Minister Brinkhorst geprotesteerd tegen de plannen om de meterdiensten uit te sluiten van vrije concurrentie.

Bron: Energeia Energienieuws

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 21 maart 2005
Geactualiseerd: maandag 1 november 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie