De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energierekening stijgt fors

Huishoudens met een gemiddeld stroom- en gasverbruik betalen dit jaar 200 euro meer. Daarmee komt hun energierekening op 1600 euro, waarbij met eventuele prijswijzigingen per 1 juli a.s. nog geen rekening gehouden is. Dit blijkt uit cijfers van EnergieNed, de brancheorganisatie van energiebedrijven in Nederland.

Stroom en gas zijn volgens EnergieNed 15 procent duurder geworden, vooral door de stijgende olieprijzen. Daarnaast is het gemiddelde elektriciteitsverbruik met 1,5% gestegen, terwijl het gemiddelde gasverbruik juist daalde met 1,3%.

Voor een huishouden bedraagt de gasrekening 925 euro en de elektriciteits­rekening 675 euro. Volgens EnergieNed betaalt een huishouden van het totaalbedrag ruim 600 euro aan belastingen,  700 euro voor de levering van energie en de overige 300 euro zijn transportkosten voor gas en elektriciteit. 

Zoals op het 'besparingsplaatje' UW VOORDEEL op de vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl wordt aangegeven, kan er alleen op de leveringskosten bespaard worden. Maar dat is wel een groot deel van de energierekening! Levering van energie is naast belasting de grootste kostenpost van de energienota. 

Toezichthouder DTe vermeldde onlangs nog in haar jaarverslag:  Peilingen van begin 2005 duiden erop dat een huishouden dat bij de duurste leverancier zit met een gemiddeld energieverbruik al gauw  100 euro of zelfs meer per jaar kan besparen door naar de goedkoopste leverancier over te stappen. Een groot deel van de consumenten blijkt niet goed op de hoogte van de mogelijkheden die de vrije gasmarkt en elektriciteitmarkt bieden, bijvoorbeeld van het aantal leveranciers of de daadwerkelijke besparingsmogelijkheden. De verwachting dat de besparingsmogelijkheden relatief klein zijn, kan voor de consument een oorzaak zijn om niet actief op zoek te gaan naar informatie.'

Deze vergelijkingssite doet er alles aan om consumenten wél goed op de hoogte te brengen van de besparingsmogelijkheden. Uit het feit dat u dit leest, blijkt dat u waarschijnlijk wel een kritische consument bent die minstens 100 euro minder gaat betalen  in plaats van 200 euro meer door gratis online over te stappen!

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 14 juni 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie