Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Essent, Eneco en Vattenfall houden tarieven in januari 2020 gelijk

door Sanne de Jong - Bins 1 reactie

De meeste klanten van Essent, Eneco en Vattenfall gaan er volgend jaar op vooruit. De variabele energietarieven van de drie grootste energieleveranciers blijven namelijk gelijk, terwijl de belastingen omlaaggaan. Dat resulteert voor veel klanten in een lagere energierekening. Alleen bewoners van oude, grote huizen zullen er op achteruitgaan.

Alleen variabele tarieven

Eneco heeft telefonisch bevestigd dat de variabele tarieven van stroom en gas in januari 2020 gelijk blijven. Essent meldde dat maandag al op de website. Vattenfall volgde vandaag met een bericht op hun website. De tarieven gelden tot 1 juli volgend jaar, wanneer de prijzen weer kunnen worden aangepast. Dit gaat alleen om de klanten die gebruikmaken van variabele energietarieven.

Netbeheerkosten stijgen

Alleen de netbeheerkosten zullen met ingang van januari 2020 stijgen. Maar dat gaat volgens de Autoriteit Consument & Markt slechts om een bedrag van gemiddeld 5 euro per jaar, terwijl de belastingen voor een gemiddeld huishouden 66 euro lager zullen zijn. Per saldo is een huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas in 2020 dus 61 euro goedkoper uit.

Energietarieven vastzetten

Alleen bewoners van oude, grote huizen zullen er op achteruitgaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft tien soorten huishoudens in kaart gebracht, die verschillen in grootte en energiegebruik. Negen daarvan zullen een lagere energierekening krijgen.

infographic-energiebelasting-2019-2020.png

Waarschijnlijk laatste keer verlaging energierekening

Het is overigens goed mogelijk dat de energierekening voorlopig voor het laatst omlaag gaat. Naar verwachting van Vereniging Eigen Huis zullen de netwerkkosten door de energietransitie enorm stijgen. 

Om niet onnodig te veel te betalen kunnen klanten er ook voor kiezen om de energieprijzen voor een jaar of langer vast te zetten. Volgens Gaslicht.com is het voor mensen die een contract hebben met deze variabele tarieven gunstig om daarop over te gaan. Zo kunnen huishoudens gemiddeld tot 350 euro besparen. 

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Business Unit Manager
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reacties (1)

Geplaatst door: Veerle Knitel ()

Ik heb een zakelijk contract van 5 jaar bij Essent, afgesloten per 26-11-2016. Vanaf welke datum kan ik boetevrij overstappen naar een andere leverancier?
Ik hoor t graag

Mvg

V. knitel

Opmerking van de redactie op 31-12-2019
Beste mevrouw Knitel,

Het contract loopt dan per 26 november 2021 af. Vanaf 60 dagen voor de einddatum kunt u een overstap aanmelden. De energieleveranciers houden dan rekening met de einddatum. Ik raad wel aan om in de voorwaarden van het huidige contract na te kijken wat het opzegtermijn is. Dit kan bij een zakelijk contract namelijk langer zijn van 30 dagen.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie