De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Essent, Eneco en Vattenfall houden tarieven in januari 2020 gelijk

door Sanne de Jong - Bins 1 reactie Leestijd: 2 minuten

De meeste klanten van Essent, Eneco en Vattenfall gaan er volgend jaar op vooruit. De variabele energietarieven van de drie grootste energieleveranciers blijven namelijk gelijk, terwijl de belastingen omlaaggaan. Dat resulteert voor veel klanten in een lagere energierekening. Alleen bewoners van oude, grote huizen zullen er op achteruitgaan.

Alleen variabele tarieven

Eneco heeft telefonisch bevestigd dat de variabele tarieven van stroom en gas in januari 2020 gelijk blijven. Essent meldde dat maandag al op de website. Vattenfall volgde vandaag met een bericht op hun website. De tarieven gelden tot 1 juli volgend jaar, wanneer de prijzen weer kunnen worden aangepast. Dit gaat alleen om de klanten die gebruikmaken van variabele energietarieven.

Netbeheerkosten stijgen

Alleen de netbeheerkosten zullen met ingang van januari 2020 stijgen. Maar dat gaat volgens de Autoriteit Consument & Markt slechts om een bedrag van gemiddeld 5 euro per jaar, terwijl de belastingen voor een gemiddeld huishouden 66 euro lager zullen zijn. Per saldo is een huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas in 2020 dus 61 euro goedkoper uit.

Energietarieven vastzetten

Alleen bewoners van oude, grote huizen zullen er op achteruitgaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft tien soorten huishoudens in kaart gebracht, die verschillen in grootte en energiegebruik. Negen daarvan zullen een lagere energierekening krijgen.

infographic-energiebelasting-2019-2020.png

Waarschijnlijk laatste keer verlaging energierekening

Het is overigens goed mogelijk dat de energierekening voorlopig voor het laatst omlaag gaat. Naar verwachting van Vereniging Eigen Huis zullen de netwerkkosten door de energietransitie enorm stijgen. 

Om niet onnodig te veel te betalen kunnen klanten er ook voor kiezen om de energieprijzen voor een jaar of langer vast te zetten. Volgens Gaslicht.com is het voor mensen die een contract hebben met deze variabele tarieven gunstig om daarop over te gaan. Zo kunnen huishoudens gemiddeld tot 350 euro besparen. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 3 december 2019

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (1)

Geplaatst door: Veerle Knitel ()

Ik heb een zakelijk contract van 5 jaar bij Essent, afgesloten per 26-11-2016. Vanaf welke datum kan ik boetevrij overstappen naar een andere leverancier?
Ik hoor t graag

Mvg

V. knitel

Opmerking van de redactie op 31-12-2019
Beste mevrouw Knitel,

Het contract loopt dan per 26 november 2021 af. Vanaf 60 dagen voor de einddatum kunt u een overstap aanmelden. De energieleveranciers houden dan rekening met de einddatum. Ik raad wel aan om in de voorwaarden van het huidige contract na te kijken wat het opzegtermijn is. Dit kan bij een zakelijk contract namelijk langer zijn van 30 dagen.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie