De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

EU wil wel schaliegas, geen kernenergie

door Jeanet Woldring

De Europese Commissie ziet geen toekomst in kernenergie, maar wel in schaliegas. Dat is één van de conclusies uit het strategische plan voor een Europese energie-unie dat vandaag in Brussel wordt gepresenteerd. Daarover schrijft dagblad Trouw.

Weinig macht

De Europese Commissie heeft weinig macht als het om energiebeleid gaat. Dat is, net als bijvoorbeeld belastingwetgeving, een zaak van de lidstaten, bericht Trouw. 'Maar door de Oekraïne-crisis zijn ook zij gaan beseffen dat de Europese energiemarkt te versnipperd is en dat meer samenwerking bittere noodzaak is. Zo moet de afhankelijkheid van vooral Russisch gas kleiner worden.' In het plan wordt eigen energiewinning dan ook aangemoedigd.

Meningen verdeeld

Schaliegas stuit in veel EU-landen op bezwaren gezien de risico's voor mens en milieu. Voor de boringen in diepe grondlagen zijn chemicaliën en grote hoeveelheden water nodig. Acht EU-landen waar kernenergie een belangrijke energiebron is, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen, hebben deze maand in een brief gevraagd kernenergie op waarde te schatten in hun strategische plan. Zij staan lijnrecht tegenover onder meer Duitsland, dat sinds 2011 bezig is de kernenergiesector te ontmantelen.

Frankrijk is een van de grootste tegenstanders van schaliegas. Landen als Groot-Brittannië en Polen zien minder bezwaren. In Nederland is er weinig draagvlak voor boringen, zeker niet gezien de ophef over de gaswinning in Groningen en over mogelijke gaswinning bij Terschelling.

Schaliegas

In de Verenigde Staten heeft het boren naar schaliegas en -olie de afgelopen jaren een energierevolutie veroorzaakt. Het land is op weg volledig energie-onafhankelijk te worden. De omstandigheden daar zijn echter niet te vergelijken met de Europese, zo bleek ook maandag tijdens een schaliegasconferentie van de Europese Commissie.

De tekst van het rapport wordt vandaag definitief, na de bijeenkomst van de voltallige Europese Commissie.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 25 februari 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie