De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

EU wil wel schaliegas, geen kernenergie

door Jeanet Woldring

De Europese Commissie ziet geen toekomst in kernenergie, maar wel in schaliegas. Dat is één van de conclusies uit het strategische plan voor een Europese energie-unie dat vandaag in Brussel wordt gepresenteerd. Daarover schrijft dagblad Trouw.

Weinig macht

De Europese Commissie heeft weinig macht als het om energiebeleid gaat. Dat is, net als bijvoorbeeld belastingwetgeving, een zaak van de lidstaten, bericht Trouw. 'Maar door de Oekraïne-crisis zijn ook zij gaan beseffen dat de Europese energiemarkt te versnipperd is en dat meer samenwerking bittere noodzaak is. Zo moet de afhankelijkheid van vooral Russisch gas kleiner worden.' In het plan wordt eigen energiewinning dan ook aangemoedigd.

Meningen verdeeld

Schaliegas stuit in veel EU-landen op bezwaren gezien de risico's voor mens en milieu. Voor de boringen in diepe grondlagen zijn chemicaliën en grote hoeveelheden water nodig. Acht EU-landen waar kernenergie een belangrijke energiebron is, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen, hebben deze maand in een brief gevraagd kernenergie op waarde te schatten in hun strategische plan. Zij staan lijnrecht tegenover onder meer Duitsland, dat sinds 2011 bezig is de kernenergiesector te ontmantelen.

Frankrijk is een van de grootste tegenstanders van schaliegas. Landen als Groot-Brittannië en Polen zien minder bezwaren. In Nederland is er weinig draagvlak voor boringen, zeker niet gezien de ophef over de gaswinning in Groningen en over mogelijke gaswinning bij Terschelling.

Schaliegas

In de Verenigde Staten heeft het boren naar schaliegas en -olie de afgelopen jaren een energierevolutie veroorzaakt. Het land is op weg volledig energie-onafhankelijk te worden. De omstandigheden daar zijn echter niet te vergelijken met de Europese, zo bleek ook maandag tijdens een schaliegasconferentie van de Europese Commissie.

De tekst van het rapport wordt vandaag definitief, na de bijeenkomst van de voltallige Europese Commissie.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie