De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Extra kosten voor betalen met acceptgiro onredelijk

door Jeanet Woldring 5 reacties Leestijd: 2 minuten

Dit is een artikel uit 2009. De informatie is mogelijk verouderd. Geactualiseerd: 17-08-2021

Een aanbieder mag voortaan geen extra kosten rekenen voor betalen met acceptgiro als consumenten ook via automatische incasso kunnen betalen. Dat heeft de rechter bepaald,  zo schrijft consuWijzer op haar website. 

Afgelopen maand heeft de Kantonrechter in Zaandam zich uitgesproken over de redelijkheid van extra kosten voor betalen met acceptgiro. In zijn uitspraak geeft hij een oordeel over een geschil van een consument met een energieaanbieder. De consument had bezwaar tegen de extra kosten die hij moest betalen als hij wilde betalen via acceptgiro in plaats van met een automatischa incasso.

Niet alleen op energiegebied
De rechter ging in zijn uitspraak ook in op deze kwestie in het algemeen:
"Het is immers onredelijk bezwarend te achten om consumenten op straffe van een kostenopslag feitelijk te dwingen tot het afgeven van een machtiging tot automatische afschrijving".

Betaalmogelijkheden
Als een aanbieder de consument de keuze biedt voor twee manieren van betalen, en in de voorwaarden bepaalt dat voor het betalen met acceptgiro een kostenopslag geldt, is zo'n voorwaarde als onredelijk aan te merken.

Acceptgiro of automatische incasso
Wilt u weten of u (ook) via acceptgiro kunt betalen, omdat u uw (energie)kosten liever niet automatisch af laat schrijven? Op de Energievergelijker van Energiewereld.nl kunt u zoeken op betaalwijze. De resultaten kunt u filteren op acceptgiro, automatische incasso of geen voorkeur. Hierdoor ziet u in een oogopslag welke energieleveranciers de mogelijkheid bieden om via acceptgiro te betalen! Daarin is overigens nog genoeg keus. Ook de leveranciers die alleen via internet werken, zoals bijvoorbeeld Energie:direct, bieden deze mogelijkheid.  

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 17 augustus 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (5)

Geplaatst door: W.Bakker ()

Van mijn verzekeraar ontving ik bericht dat zij €1,54 in rekening gaan brengen voor de acceptgiro.Ik ben het hiermee niet eens.Wat kan ik daar aan doen .?

W.Bakker

Opmerking van de redactie op 27-05-2013
Consuwijzer geeft hier meer informatie over op haar website: http://www.consuwijzer.nl/geld-verzekeringen/betalen/moet-ik-extra-betalen-voor-betalingen-met-acceptgiro
Geplaatst door: Alex de Kruijff ()

Apart. De kantonrechter geeft aan dat geen extra kosten rekenen voor betalen met acceptgiro, omdat ze daarmee de klant feitelijk dwingend tot het afgeven van een machtiging op straffe van een boete, maar de redactie geeft als antwoord "dat is toegestaan, want...".

Opmerking van de redactie op 16-08-2012
Dit is een artikel uit 2009. De informatie is verouderd. In 2010 oordeelde de rechtbank in Den Haag dat een aanbieder wel kosten mag rekenen voor betalen via acceptgiro, terwijl in 2011 de rechtbank in Breda vonniste dat KPN een consument hiervoor geen kosten in rekening mocht brengen. Het blijft dus maar heen en weer zwalken met die acceptgirokosten. ConsuWijzer geeft aan dat het energieleveranciers is toegestaan consumenten meer te laten betalen voor betaling via acceptgiro.
Geplaatst door: J.Doppenberg ()

Dong energy rekent ook een euro voor betaling per accept giro.Ik verdom het om dat te betalen.Ik laat me niet dwingen een machtiging af te geven.Al moet ik tot de Hoge Raad

Geplaatst door: Peter ()

Caiway rekent ook extra kosten als je met een acceptgiro betaalt. Mag dat ?

Opmerking van de redactie op 07-09-2010
Dat is toegestaan. Voor de ontvangende bedrijven kunnen acceptgiro`s veel werk opleveren. Sommige bedrijven rekenen voor een acceptgiro dan ook extra kosten.
Geplaatst door: Ans Snel ()

Energie-Direct stuurt mij ongevraagd een acceptgiro voor het betalen van de energie. Kosten euro 2 extra en om vooral goed aan de rekening te laten denken suren ze over diezelfde rekening een mail met een idealbetaling. Kosten euro 2,50. Dat gaat lekker, vooral als je in de wettelijke schuldsanering zit.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie