De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Gaslicht biedt onafhankelijke keuze-informatie

De toezichthouder voor energie (DTe) heeft vandaag de resultaten van een onderzoek naar energievergelijkingssites gepubliceerd.

Uit dit onderzoek, uitgevoerd door Roland Berger Strategy Consultants,  blijkt dat slechts vijf van de dertien onderzochte sites gebruikmaken van onafhankelijke gegevens. Gaslicht.com is één van die vijf. De vier andere onafhankelijken zijn Energieprijzen, Energiebond, Eigen Huis en Energievergelijken. De eerste drie maken allemaal van dezelfde gegevens gebruik, namelijk die van Energieprijzen. Energievergelijken, die overigens heel slecht uit de bus kwam, is momenteel 'wegens werkzaamheden' niet bereikbaar.

De energiewaakhond liet niet alleen toetsen of de sites onafhankelijk waren. De overige criteria waren correctheid, volledigheid, tijdigheid, gebruiksgemak en informatiebehoefte.

Geen enkele site is volledig, zo luidt de voornaamste conclusie en DTe gaat daarom met de makers van de vergelijkingssites praten om de kwaliteit te verbeteren en zo de transparantie op de markt te bevorderen voor de consument.

"Wij zullen de kwaliteit van de sites blijven monitoren om voor de consument inzichtelijk te maken waar ze betrouwbare informatie kunnen vinden. Omdat er in ieder geval een drietal vergelijkingssites de consument van betrouwbare informatie voorziet over elektriciteit, heeft de DTe besloten de publicatie van de eigen overzichten voor groene stroom voorlopig te stoppen”, aldus directeur Zijl. “ We houden die overzichten wel bij want mocht de energiemarkt niet transparanter worden voor de consument dan kunnen we ze meteen weer gaan publiceren”.

Hoewel  Gaslicht.com het als positief ervaart dat er grondig onderzoek is gedaan naar de betrouwbaarheid van vergelijkingssites, betreurt zij het feit dat de conclusies een vertekend beeld  kunnen oproepen bij de consument. Enige kritiek op het onderzoek is dan ook op z'n plaats. Zo maken van de dertien onderzochte sites er slechts een handjevol gebruik van eigen berekeningen t.w. Energieprijzen, Energiewereld, Gaslicht, Energieplaza en Energievergelijken.  Energiebond en Eigenhuis  geven bijvoorbeeld dezelfde resultaten weer na het invoeren van de postcode als Energieprijzen, omdat ze alledrie van dezelfde database gebruikmaken. Het is dan ook merkwaardig dat veel appels van dezelfde boom met elkaar vergeleken worden! 

Desalniettemin gaat Gaslicht.com graag in overleg om de kwaliteit te verbeteren en zo een bijdrage te leveren aan de transparantie op de energiemarkt.

vergelijkingsites

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 16 december 2004
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie