Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gaslicht - betrouwbare vergelijker

Leestijd: 2 minuten

De kwaliteit van de Nederlandse vergelijkingssites voor energieprijzen is goed. Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in haar recente onderzoek naar vergelijkingssites voor elektriciteit en gas op het internet.

De onderzoekers waren de eerste keer -in december 2004-  minder lovend over de kwaliteit van de vergelijkingssites. Van de onderzochte websites was de meerderheid niet onafhankelijk. Bovendien was geen enkele site toen volledig, naar de maatstaven van de toezichthouder. Gaslicht.com was één van de sites die wel onafhankelijk was. 

Nadat de NMa de sites voor de tweede maal onder de loep nam, werd in augustus 2005 geconcludeerd dat de kwaliteit aanzienlijk verhoogd was. Vooral op het gebied van correctheid en volledigheid. 'Consumenten kunnen met vertrouwen de meest geraadpleegde sites bezoeken', zo luidde het oordeel. 

Naar aanleiding van het derde onderzoek zegt de NMa nu: 'Consument kan vertrouwen op vergelijkingssites voor elektriciteit en gas.'

Naast correctheid, volledigheid en onafhankelijkheid heeft de toezichthouder dit keer ook gekeken naar de transparantie van de websites. Daarbij is getoetst of het voor de bezoeker van de site duidelijk is welke kostenonderdelen in de weergegeven prijzen worden meegenomen.

Peter Plug, directeur van de Directie Toezicht Energie (DTe) van de NMa: “Het toetsen van vergelijkingssites maakt onderdeel uit van onze strategie om de transparantie op de energiemarkt voor de consument te vergroten. We zien enerzijds dat de kwaliteit van de vergelijkingssites de afgelopen twee jaar enorm is verbeterd, anderzijds zien we nu dat de kwaliteitsniveaus van de sites steeds dichter bij elkaar komen te liggen. De consument beschikt hiermee over voldoende goede informatie bij zijn zoektocht naar een andere energieleverancier.”

De NMa zal het onderzoek over een jaar herhalen zodat zij er zeker van is dat de consument kan blijven beschikken over voldoende betrouwbare informatie bij de overstap naar een andere energieleverancier.

De volledige onderzoeksresultaten kunt u terugvinden op de website van DTe, samen met een handleiding 'Overstappen naar een ander energiebedrijf'.

Zie ook:
2004: DTe: kwaliteit vergelijkingssites moet omhoog 
2005: Vergelijkingssites voor energieprijzen winnen aan betrouwbaarheid
2006: NMa: consument kan vertrouwen op vergelijkingssites voor elektriciteit en gas

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 14 april 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.