Geen kosten meer voor verwijderen gasaansluiting
Leestijd: 2 minutenHuiseigenaren die hun gasaansluiting laten verwijderen, hoeven daar niet meer voor te betalen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op 1 maart besloten. Eerder was er al een tijdelijke regeling ingesteld waardoor particulieren niet meer hoefden te betalen. Wat houdt het precies in?
Gasloos? Hoge rekening
De rekening van de netbeheerder was een flinke domper voor mensen die hun huis gasloos wilden verwarmen en hun aansluiting lieten verwijderen. Zij kregen dan een rekening van honderden euro's voor de werkzaamheden. Gaslicht.com schreef daar eerder over: Opheldering over verwijdering gasaansluiting.
Kosten verrekenen met periodieke aansluitvergoeding
Netbeheerders mogen vanaf 1 maart van de ACM de kosten van het verwijderen van gasaansluitingen, verrekenen met de periodieke aansluitvergoeding van degenen die wel aangesloten blijven op het gasnet. Wie vasthoudt aan het gas, gaat dus betalen voor degenen die kiezen voor gasloos. Voor de lange termijn is deze regeling niet houdbaar, omdat de kosten door een steeds kleinere groep betaald moeten worden. Bij netbeheerders Liander, Enexis, Stedin en Enduris gingen in 2020 in totaal 13.500 consumenten van het gas af. Dit is dan ook een tijdelijke oplossing in opmaat naar een permanente oplossing in de Energiewet.
Alleen voor kleinverbruikers
Het gaat alleen om verwijderkosten voor individuele kleinverbruikers. Dit zijn aansluitingen die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaten. Het gemiddelde gasverbruik voor een huishouden is ongeveer 1500 m3 per jaar.
'Investering 40.000 euro onrendabel'
Wie van zijn gasaansluiting af wil, kan een verzoek indienen via mijnaansluiting.nl. Bedenk wel dat het een forse investering vergt om uw huis van het gas te halen. Volgens het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) kost het gemiddeld 40.000 euro per woning, zo bericht Nieuwsuur. "Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel."
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...