De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Geen kosten meer voor verwijderen gasaansluiting

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Huiseigenaren die hun gasaansluiting laten verwijderen, hoeven daar niet meer voor te betalen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op 1 maart besloten. Eerder was er al een tijdelijke regeling ingesteld waardoor particulieren niet meer hoefden te betalen. Wat houdt het precies in?

Gasloos? Hoge rekening

De rekening van de netbeheerder was een flinke domper voor mensen die hun huis gasloos wilden verwarmen  en hun aansluiting lieten verwijderen. Zij kregen dan een rekening van honderden euro's voor de werkzaamheden. Gaslicht.com schreef daar eerder over: Opheldering over verwijdering gasaansluiting

Kosten verrekenen met periodieke aansluitvergoeding

Netbeheerders mogen vanaf 1 maart van de ACM de kosten van het verwijderen van gasaansluitingen, verrekenen met de periodieke aansluitvergoeding van degenen die wel aangesloten blijven op het gasnet. Wie vasthoudt aan het gas, gaat dus betalen voor degenen die kiezen voor gasloos. Voor de lange termijn is deze regeling niet houdbaar, omdat de kosten door een steeds kleinere groep betaald moeten worden. Bij netbeheerders Liander, Enexis, Stedin en Enduris gingen in 2020 in totaal 13.500 consumenten van het gas af. Dit is dan ook een tijdelijke oplossing in opmaat naar een permanente oplossing in de Energiewet. 

Alleen voor kleinverbruikers

Het gaat alleen om verwijderkosten voor individuele kleinverbruikers. Dit zijn aansluitingen die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaten. Het gemiddelde gasverbruik voor een  huishouden is ongeveer 1500 m3 per jaar.

'Investering 40.000 euro onrendabel'

Wie van zijn gasaansluiting af wil, kan een verzoek indienen via mijnaansluiting.nl. Bedenk wel dat het een forse investering vergt om uw huis van het gas te halen. Volgens het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) kost het gemiddeld 40.000 euro per woning, zo bericht Nieuwsuur. "Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel."

Lees meer over gasaansluitingen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 2 maart 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie