De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Geen kosten meer voor verwijderen gasaansluiting

door Jeanet Woldring

Huiseigenaren die hun gasaansluiting laten verwijderen, hoeven daar niet meer voor te betalen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op 1 maart besloten. Eerder was er al een tijdelijke regeling ingesteld waardoor particulieren niet meer hoefden te betalen. Wat houdt het precies in?

Gasloos? Hoge rekening

De rekening van de netbeheerder was een flinke domper voor mensen die hun huis gasloos wilden verwarmen  en hun aansluiting lieten verwijderen. Zij kregen dan een rekening van honderden euro's voor de werkzaamheden. Gaslicht.com schreef daar eerder over: Opheldering over verwijdering gasaansluiting

Kosten verrekenen met periodieke aansluitvergoeding

Netbeheerders mogen vanaf 1 maart van de ACM de kosten van het verwijderen van gasaansluitingen, verrekenen met de periodieke aansluitvergoeding van degenen die wel aangesloten blijven op het gasnet. Wie vasthoudt aan het gas, gaat dus betalen voor degenen die kiezen voor gasloos. Voor de lange termijn is deze regeling niet houdbaar, omdat de kosten door een steeds kleinere groep betaald moeten worden. Bij netbeheerders Liander, Enexis, Stedin en Enduris gingen in 2020 in totaal 13.500 consumenten van het gas af. Dit is dan ook een tijdelijke oplossing in opmaat naar een permanente oplossing in de Energiewet. 

Alleen voor kleinverbruikers

Het gaat alleen om verwijderkosten voor individuele kleinverbruikers. Dit zijn aansluitingen die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaten. Het gemiddelde gasverbruik voor een  huishouden is ongeveer 1500 m3 per jaar.

'Investering 40.000 euro onrendabel'

Wie van zijn gasaansluiting af wil, kan een verzoek indienen via mijnaansluiting.nl. Bedenk wel dat het een forse investering vergt om uw huis van het gas te halen. Volgens het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) kost het gemiddeld 40.000 euro per woning, zo bericht Nieuwsuur. "Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel."

Lees meer over gasaansluitingen

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 2 maart 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie