Opheldering over verwijdering gasaansluiting
door Jeanet Woldring
Heeft u een alternatief gevonden voor gas? Als u kiest voor een warmtenet of warmtepomp heeft u uw gasaansluiting niet meer nodig. Nu kost het verwijderen nog ruim 700 euro, maar binnenkort is dat verleden tijd. Voorwaarde is wel dat u zelf een verzoek indient.
Verwijdering gasaansluiting
Verbruikt u geen gas meer? In dat geval kunt u uw aansluiting opzeggen. U betaalt dan geen maandelijkse netwerkkosten meer, wat ongeveer 15 euro per maand scheelt. De netbeheerder wil natuurlijk wel dat er iets met de gasaansluiting gebeurt, zodat u geen gebruik meer kúnt maken van de aansluiting. Bij een verwijdering haalt uw netbeheerder de gasmeter weg, koppelt de kabel/leiding los van het hoofdnet en verwijdert de kabel/leiding tussen de meter en het hoofdnet. Netbeheerders rekenen daar meer dan 700 euro voor.
Wat betekent verwijderingskosten socialiseren?
In november 2020 besloot voormalig minister Wiebes de verwijderingskosten te socialiseren. Wat betekent dat? Consumenten die geen gas meer gebruiken krijgen dan niet met kosten te maken als zij om verwijdering van de gasaansluiting verzoeken. In plaats daarvan verrekent de netbeheerder deze kosten in de tarieven voor de overige op het gasnet aangesloten huishoudens. Maar in de voorgestelde regeling bleef onzekerheid bestaan over wanneer gesocialiseerd mag worden. Daarom hebben netbeheerders via de Tweede Kamer aan minister Van ‘t Wout verzocht om hierover uitsluitsel te geven.
Opheldering
Op 8 februari heeft minister Van ‘t Wout in een reactie laten weten dat netbeheerders alleen mogen socialiseren als iemand verzoekt om verwijdering. Netbeheerders vinden echter dat de regeling nog geen uitsluitsel biedt over situaties waarin zij een aansluiting moeten verwijderen zónder verzoek. Bijvoorbeeld om de veiligheid op termijn te waarborgen.
Volgens de minister is het nu aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om te bepalen hoe met deze situatie, en de bijbehorende kosten omgegaan moet worden. De netbeheerders verwachten dan ook dat de ACM duidelijkheid zal geven. Wel stelt de minister dat het de bedoeling is dat een verzoek op een zeer laagdrempelige manier gedaan kan worden. Als de ACM een standpunt heeft ingenomen, gaat de minister met netbeheerders en de ACM in gesprek over de consequenties.
'Eindoplossing blijft nodig'
Met deze opheldering zorgt de minister voor handvatten om de situatie tot aan de nieuwe Energiewet te overbruggen. Volgens de netbeheerders kun je alleen huishoudens van het aardgas af halen als de Energiewet in alle gevallen toe te passen is en als kosten eerlijk verdeeld worden.
Oproep aan consumenten
Netbeheerders roepen consumenten op om gebruik te maken van de nieuwe regeling, als ze van het aardgas af willen. Dit kan snel, eenvoudig en gratis door een aanvraag via www.mijnaansluiting.nl te doen als de nieuwe regeling in werking treedt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat streeft er naar om de regeling op korte termijn in te laten gaan.

Laatste nieuws
-
40 procent meer groene stroom in 2020
25 februari 2021 Meer groene stroom in 2020 door hogere productie van zonnestroom, windenergie en biomassa. Zonnestro...
-
'Maak beter voorstel voor afbouw salderingsregeling zonnepanelen'
17 februari 2021 Het is nog onduidelijk of vanaf 2023 de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd. De Tw...
-
Eneco stopt met deur-aan-deurverkoop energiecontracten
15 februari 2021 Eneco stopt met het aan de deur verkopen van energiecontracten. De energieleverancier verlegt de foc...
-
Opheldering over verwijdering gasaansluiting
10 februari 2021 Welke stappen moet u zetten om van het gas af te gaan zonder extra kosten? Minister geeft ophelderin...
-
Warmetruiendag: bespaar door verwarming een graad lager te zetten
5 februari 2021 “Zet de verwarming een graadje lager en verwarm jezelf, niet de wereld!" Dat is het motto van de War...