Goed nieuws: gasregiotoeslag afgeschaft per 1 januari 2020
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Per 1 januari 2020 hanteren alle energieleveranciers één standaard toeslag op gas, ongeacht waar je woont. Dit betekent dat overal in Nederland hetzelfde tarief geldt (net als voor een postzegel) en dat er daarmee geen gasregio’s meer zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Gaslicht.com en is goed nieuws voor huishoudens in de zuidelijke provincies.
Hoe verder van de gasbel, hoe duurder
Voor gas wordt een extra toeslag geheven op de kubieke meterprijs voor het transport van gas. Hoe verder je van het aardgasveld in Groningen woont, hoe hoger de toeslag. Nederland is in 10 gasregio’s opgedeeld. De indeling van deze regio's komt van vroeger (zie onderstaand oud kaartje van de EnergieKamer). Vóór de liberalisering in 2004 kon je namelijk niet zelf je energieleveranciers kiezen. Toen hing het af van in welke regio je woonde, bij welke leverancier je zat. Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van de gasregiotoeslag bepalen. Drie jaar geleden noemde Ben Woldring de variabele gasregiotoeslagen al 'ondoorzichtig en niet meer van deze tijd'.
2020: één tarief voor alle regio's
Gelukkig schrapten steeds meer energieleveranciers de hoge toeslag op gas die je in deze regio’s betaalt. In plaats daarvan kozen ze voor één standaard gastoeslag in het hele land. Was dat in 2016 nog maar een derde deel van de leveranciers, inmiddels hanteren 20 van de 25 onderzochte energieleveranciers één standaard toeslag op gas. Uit recent onderzoek (oktober 2019) blijken alleen klanten van De Groene Belangenbehartiger, Energie VanOns, Pure Energie, Qwint en Vandebron méér gasregiotoeslag te betalen als zij verder van de gasbel af wonen.
'Postzegelmethodiek'
Vanaf 2020 verwerken ook deze energieleveranciers die opslag in de totaalprijs van hun gas. Het maakt voor klanten van die bedrijven qua prijs dan niet meer uit hoe ver ze van Groningen af wonen. Op vragen van Gaslicht.com heeft ACM ConsuWijzer ons laten weten dat er vanaf 1 januari een zogeheten 'postzegelmethodiek' gehanteerd wordt. Dit betekent dat overal in Nederland hetzelfde tarief geldt (net als voor een postzegel) en dat er daarmee in feite geen gasregio’s meer zijn.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Langzame daling energiebelasting stroom gunstig voor eigenaren zonnepanelen
21 september 2023 De energiebelasting op stroom daalt minder snel dan verwacht. Daardoor blijven salderen en de terugv...
-
Prinsjesdag: energiebelasting stijgt in 2024 met 90 euro
19 september 2023 Prinsjesdag 2023: de energiebelasting stijgt in 2024 met 90 euro, maar het prijsplafond stopt op 31 ...
-
ACM waarschuwt voor dure vaste contracten HEM, OM en Yebbo
7 september 2023 De ACM waarschuwt door dure 1-jarige vaste contracten. Er zijn gelukkig genoeg 1-jarige vaste contra...
-
Prijsplafond stopt, maar daar kunt u wat aan doen
4 september 2023
-
Energierekening valt in 2023 stuk hoger uit, ondanks prijsplafond
31 juli 2023 In 2023 valt de energierekening een stuk hoger uit, ondanks het prijsplafond. U leest hier hoe dat k...