Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

5 leveranciers hanteren nog gasregio toeslag

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

gasterra.PNGGoed nieuws voor huishoudens in de zuidelijke provincies van Nederland. Nog slechts 5 energieleveranciers rekenen een regioafhankelijke gastoeslag. De meesten hebben de gasregiotoeslag voor al hun klanten gelijk getrokken, ongeacht waar ze wonen. De gasregiotoeslag wordt dan verwerkt in de gasprijs. Dat blijkt uit onderzoek van Gaslicht.com.

Eén tarief voor alle regio's

Inmiddels hanteren 20 van de 25 onderzochte energieleveranciers één standaard toeslag op gas, ongeacht waar je woont in Nederland. In 2016 waren dat er nog maar 8. Het ging destijds onder meer om Greenchoice, Delta en Energiedirect.nl. Dat waren de voorlopers die de hoge toeslag op gas schrapten voor de zuidelijke provincies. 

Hoe verder van de gasbel, hoe duurder

Voor gas wordt een extra toeslag geheven op de kubieke meterprijs voor het transport van gas. Hoe verder je van het aardgasveld in Groningen woont, hoe hoger de toeslag. De energieleveranciers hebben Nederland in 10 gasregio’s opgedeeld. Deze zijn niet altijd trouw aan de provinciegrenzen en iedere regio heeft een andere regiotoeslag. Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van de gasregiotoeslag bepalen. Het merendeel van de energieleveranciers verwerkt die opslag in de totaalprijs van hun gas. Het maakt voor klanten van die bedrijven qua prijs niet uit of ze in Limburg of Groningen wonen. 

Dat geldt niet voor klanten van De Groene Belangenbehartiger, Energie VanOns, Pure Energie, Qwint of Vandebron. Voor hen maakt het wél uit of zij verder van de gasbel af wonen. Wie daar verder vandaan woont, betaalt meer gasregiotoeslag. 

Gasprofiel 1 of 2 

Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Heeft u een gasverbruik kleiner dan 5000 m³ per jaar en een gasmeter kleiner dan G6, dan bent u een kleinverbruiker en valt u binnen Gasprofiel 1 (G1). Verbruikt u meer dan 5000 m” gas per jaar en heeft u een gasmeter groter dan G6, dan bent u automatisch een grootverbruiker en valt u in Gasprofiel 2 (G2). Dit staat vaak op de gasrekening aangegeven, maar u kunt dit ook opvragen bij uw energieleverancier. Volgens Essent geldt over het algemeen dat grootverbruikers een lagere regiotoeslag gas betalen dan kleinverbruikers.

Wij hebben ook uitgezocht bij welke leveranciers er tariefverschil zit tussen G1 en G2. Dit zijn De Groene Belangenbehartiger, Delta, Eneco (particulier en MKB), EnergieVanOns (MKB) en Engie (MKB). 

Minder gas uit Groningen

In de toekomst zal gas steeds minder vaak uit Groningen komen en steeds vaker uit andere bronnen in binnen- en buitenland. Het is daarom aannemelijk dat gasregiotoeslagen dan helemaal afgeschaft worden.

Lees meer over gasregiotoeslag

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 22 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Jan Jacobus Van Der lee ()

Wilt u mij alstublieft op de hoogte houden van uw acties, vast heel erg bedankt Jan Van Der Lee

Opmerking van de redactie op 16-10-2019
Beste meneer Van der Lee,

Uiteraard kunt u op de hoogte blijven. Onderaan onze website kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Deze sturen bij 5 keer per jaar.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.