Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Afschaffen gasregiotoeslag in voordeel zuidelijke provincies

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

gas(terra).jpgGoed nieuws voor huishoudens in de zuidelijke provincies van Nederland. Steeds meer energieleveranciers schrappen de hoge toeslag op gas die je in deze regio’s betaalt. In plaats daarvan kiezen ze voor één standaard gastoeslag in het hele land. 

Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Gaslicht.com. Inmiddels hanteren al 8 van de 26 energieleveranciers zo’n standaard toeslag, ongeacht waar je woont in Nederland. Volgens de leveranciers is dit eerlijker en transparanter. Het gaat om Greenchoice, Robin Energie, EnergieFlex, Delta, Fenor, HVC, Leon en sinds begin dit jaar ook Energiedirect.nl, het zusje van Essent.

Hoe verder van de gasbel, hoe duurder

Voor gas wordt een extra toeslag geheven op de kubieke meterprijs voor het transport van gas. Hoe verder je van het aardgasveld in Slochteren woont, hoe hoger de toeslag. Het merendeel van de energieleveranciers hanteert nog altijd zo’n regioafhankelijke gastoeslag of verwerkt die opslag in de totaalprijs van hun gas. Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van de regiotoeslag bepalen. 

Gemiddelde gasregiotoeslagen aug-2016.jpg
klik op de afbeelding voor vergroting

De verschillen

Gaslicht.com onderzocht wat het effect daarvan is op de portemonnee van de consument. Een gemiddeld huishouden in Zeeland  met een gasverbruik van 1800 m³ is hierdoor bij de meeste leveranciers zo’n 30 euro duurder uit dan eenzelfde gezin in Groningen. Ook in Noord-Brabant en Limburg ben je enkele tientjes meer kwijt voor dezelfde hoeveelheid gas. Bij sommige energieleveranciers loopt het verschil zelfs op tot zo’n 50 euro op jaarbasis. Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com vindt de variabele gasregiotoeslagen ondoorzichtig en niet meer van deze tijd.

Vergelijken blijft het verstandigst

‘Het is voor inwoners van de zuidelijke provincies echter niet verstandig om puur op basis van gasregiotoeslagen een energieleverancier te kiezen’, stelt Ben Woldring. ‘Zo kan een leverancier met een hoge gasregiotoeslag dankzij een flinke welkomstbonus of scherpe actietarieven toch voordeliger zijn dan een concurrent die een standaard gasregiotoeslag hanteert’. 

Gaslicht.com adviseert consumenten daarom altijd hun postcode in de energievergelijker in te vullen. Dan wordt er automatisch rekening gehouden met de verschillende toeslagen.

Lees ook:

Brabanders, Limburgers en Zeeuwen zien gasprijs dalen (AD)  
Regiotoeslag op gas verdwijnt, Groningers gaan meer betalen (RTVNoord)

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 september 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.