De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Goed nieuws: we hebben weer een Top 5 energiepakketten

door Sanne de Jong - Bins 3 reacties Leestijd: 5 minuten

Door de stijging van de energieprijzen zat de energiemarkt enige tijd muurvast. Gelukkig hebben we goed nieuws. De Top 5 van energiepakketten is terug op Gaslicht.com. Zeker nu bekend is gemaakt dat de variabele tarieven per 1 juli opnieuw stijgen, komt dat op een mooi moment. Als u nu overstapt, kunt u weer kiezen uit verschillende contracten, ook met vaste tarieven. Waar moet u op letten bij de overstap in de huidige energiemarkt?  

vast-of-variabel-gaslicht-nieuwsbrief.png

Energietarieven per 1 juli opnieuw omhoog 

Gisteren werd bekendgemaakt dat Essent de variabele tarieven met 25 tot 30 procent gaat verhogen. Afhankelijk van het huishouden betekent dat volgens de energieleverancier een gemiddelde stijging van bijna 50 euro per maand. Naar verwachting gaan andere leveranciers dat voorbeeld volgen. Vooral consumenten die al langere tijd een variabel tarief betalen, kunnen per 1 juli een verhoging tegemoet zien. Zeker gelet op de ontwikkelingen in de energiemarkt van de afgelopen maanden.

Besparen door overstappen kan weer 

Veel huishoudens leggen hun energietarieven ieder jaar weer vast. Maar deze contracten lopen een keer af en dan gaan ze automatisch over op variabele tarieven. En in deze tijd, nu de prijzen voor elektriciteit en gas extreem hoog liggen, betekent dat meestal meteen een flink hogere energierekening. Op dit moment bieden de meeste energieleveranciers contracten met variabele tarieven aan. Maar sinds kort zien we ook eindelijk weer een terugkeer van contracten met vaste tarieven voor een jaar. Door over te stappen is besparen op uw energiekosten weer mogelijk.  

Variabele energietarieven: vergelijken loont zeker  

Momenteel bieden energieleveranciers overwegend contracten aan waarbij zowel de looptijd als het tarief variabel is. Dit wil zeggen dat de tarieven voor stroom en gas aangepast kunnen worden. Dat kan per 1 juli en 1 januari, maar steeds meer leveranciers bieden contracten met maandelijks wijzigende variabele tarieven aan. Heeft een energieleverancier energie ingekocht voor een goede prijs, dan heeft u geluk en gaat uw energierekening omlaag. Maar zijn de prijzen gestegen en heeft de energieleverancier voor een hogere prijs energie ingekocht, dan stijgt uw energierekening ook. Tussen de energiecontracten met variabele tarieven zien we flinke prijsverschillen. In onze energievergelijker ziet u bij een gemiddeld verbruik van 3500kWh/1500m³ contracten die variëren van circa € 4000 tot ver boven de € 7000 per jaar. Dat zijn grote verschillen. Vergelijken loont dus zeker.  

Energiecontract vergelijken met huidige aanbod  

Zodra uw vaste contract afloopt, moet uw huidige energieleverancier u een contract met variabele tarieven aanbieden. Alle energieleveranciers moeten u altijd een modelcontract aanbieden. Dit is een contract voor onbepaalde tijd en met variabele tarieven. Maar hoe voordelig is dit modelcontract eigenlijk? Ons advies: leg dit contract naast de energiecontracten die leveranciers op dit moment aanbieden en vergelijk. U ziet dan direct of een nieuw variabel- of vast energiecontract voordeliger is. Mocht u kiezen voor variabele tarieven dan zit u niet langdurig aan een contract vast, u kunt dan weer overstappen wanneer u dat wilt.  

bannertarieventoolfinal.jpg

De afgelopen maanden werden er nauwelijks tot geen vaste energiecontracten aangeboden. Inmiddels kunnen we melden dat we op Gaslicht.com weer meerdere energiepakketten tonen met vaste tarieven voor één jaar. Voordeel in deze tijd waarin de prijzen flink kunnen schommelen is dat u een jaar lang de zekerheid heeft van dezelfde tarieven. U hoeft zich geen zorgen te maken over tussentijdse prijsstijgingen. Na een jaar vergelijkt u dan weer verschillende contracten met elkaar en stapt u over naar een contract dat op dat moment goed bij u past. Neem een contract met vaste energietarieven dus zeker mee ter overweging bij het vergelijken van energiecontracten.

Zonnepanelen: vast of variabel energiecontract  

Heeft u zonnepanelen of overweegt u zonnepanelen te kopen? Wie zelf stroom opwekt met zonnepanelen neemt minder of geen stroom af van de energieleverancier. En als u meer stroom opwekt dan verbruikt, levert u dit zelfs per opgewekte kWh terug aan de energieleverancier. Bekijk bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier altijd goed welke vergoeding deze biedt voor het terugleveren van stroom. Sommige energieleveranciers bieden een vergoeding die overeenkomt met de hoogte van energietarieven (exclusief overheidsheffingen) in uw contract, anderen bieden een vaste vergoeding per teruggeleverde kWh. Let er bij het afsluiten van een nieuw energiecontract dus goed op of u wel de maximale vergoeding krijgt voor u te veel opgewekte kWh’s. Ook dat vergelijkt u eenvoudig via Gaslicht.com.  

Het moment van overstappen is belangrijk als u zonnepanelen heeft. Met een contract met variabele tarieven wilt u niet precies op het moment overstappen dat u veel energie heeft opgewekt maar daarentegen nog weinig heeft verbruikt. Neem dat in uw overweging en vergelijking mee. 

Benieuwd wat voor u voordelig uitpakt of heeft u vragen over de beste overstap voor u? Kijk in onze energievergelijker of vraag het onze energie-experts via op 0342-411350. Zij zijn op werkdagen elke dag bereikbaar tot 22:00 en in het weekend tot 17:00.    

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 1 juni 2022


Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (3)

Geplaatst door: Coen Weges ()

bedankt dat jullie mij op de hoogte willen houden van de ontwikkelingen.
groeten, Coen weges

Geplaatst door: Wim ()

Zeker met de huidige energiemarkt is het zinvol om op de hoogte te worden gehouden door een betrouwbare partij.

Geplaatst door: Roel Van Ingen ()

Interessant om via jullie nieuwsbrief te worden geïnformeerd

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie