De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Greenchoice en Eneco presteren goed

Sommige energiebedrijven hebben nog steeds administratieve problemen. Greenchoice en Eneco hebben hun systemen goed op orde. Dat schreef minister Brinkhorst op 23 maart 2005 ondermeer in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee bood hij het rapport van de Dienst uitvoering en toezicht energie (DTe) aan.

Klanten ervaren bij een aantal energiebedrijven nog steeds veel administratieve problemen. Vooral de lange wachttijd voor het ontvangen van eindfacturen of voorschotnota's bij verhuizing of verandering van energiebedrijf is een probleem. Er zijn gelukkig ook energiebedrijven die wel goed presteren. Zo hebben Eneco en Greenchoice hun systemen volgens DTe goed op orde, zij kennen dan ook een relatief hoog aantal tevreden klanten.

Meterstanden en administratie
De toezichthouder constateert dat de problemen voor het grootste deel twee oorzaken kennen: foutieve of te laat bij de leverancier aangeleverde meterstanden (door de netbeheerder of de klant zelf) en interne administratieve processen. De problematiek in de Nederlandse energiesector is overigens vergelijkbaar met  die in andere landen, acht maanden na de marktopening. En op sommige punten kleiner.

1 april en 1 juli
Brinkhorst benadrukte in zijn brief aan de Kamer het belang van de data 1 april en 1 juli van dit jaar. DTe zal dan de prestaties van de bedrijven opnieuw meten. Dat betekent dat Nuon, Essent, Eneco en Delta op 1 april een halvering van de achterstanden bij verhuizen gerealiseerd moeten hebben en dat op 1 juli het geheel daarvan weggewerkt moet zijn. M.a.w. op 1 juli moeten alle klanten na een verhuizing binnen acht weken een correcte eindafrekening of voorschotnota ontvangen. Tevens moeten alle klanten die wisselen van energielevernacier binnen acht weken een correcte voorschotnota van de nieuwe leverancier én een correcte eindafrekening van de oude leverancier in de bus hebben.

Maatregelen
Verder stelt DTe een aantal maatregelen voor die de uitwisseling van meetgegevens op korte termijn kunnen bevorderen. Minister Brinkhorst is van mening dat deze maatregelen snel moeten worden doorgevoerd. Ook wordt gesuggereerd om consumenten te belonen  die hun gegevens tijdig aanleveren, waardoor men meer vertrouwen krijgt in de vrije energiemarkt. Een ander voorstel is het snel opstarten van een Energieloket. De overige voorgestelde maatregelen zijn te lezen in het rapport van DTe en de begeleidende brief van minister Brinkhorst. In deze brief geeft de bewindsman duidelijk aan: 'Ik heb al vaker gezegd dat ik geen gedoogminister ben. Ook sta ik voor de belangen van de consument'.

Klik hier voor meer informatie én online aanmelden voor Greenchoice: een goedkope (in TOP 5!) en goed presterende duurzame energieleverancier!

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 25 maart 2005
Geactualiseerd: maandag 1 november 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie