De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Greenpeace: weinig groene stroom bij gemeenten

door Jeanet Woldring 1 reactie

Greenpeace-onderzoek-gemeenten.jpg167 gemeenten in Nederland nemen kolenstroom af voor hun eigen elektriciteitsgebruik, bijvoorbeeld voor straatverlichting, stoplichten en gemeentepanden. Slechts 103 gemeenten betrekken hun stroom van 'echt groene' energieleveranciers. Dat stelt Greenpeace op basis van onderzoek van organisatie SOMO onder alle 390 gemeenten.

Goedkope vieze stroom

Volgens de milieuorganisatie kiest het gros van de gemeenten voor de goedkoopste vieze stroom en niet voor de groenste stroom. 'Dit gaat in tegen afspraken uit 2007, waarin gemeenten, provincies en Rijk overeenkwamen om te streven naar 100 procent duurzaam inkopen in 2015.'

Kolenstroom groenwassen met groencertificaten

Gemeenten hebben weinig over voor een gezond klimaat, stelt Greenpeace. 'Afgezien van de 141 voorlopers, doen veel gemeenten vooral iets voor de bühne. Ze laten hun kolenstroom groenwassen met groencertificaten, van wisselende kwaliteit. Soms gaat het om certificaten van Duitse windenergie of Italiaanse zonnestroom, maar vaker om spotgoedkope en waardeloze certificaten van Noorse waterkrachtcentrales of IJslandse aardwarmte. Deze wisseltruc is weliswaar legaal, maar draagt op geen enkele wijze bij aan de vergroening van de energievoorziening.'

Groene stroom

Op basis van dit onderzoek raadt Greenpeace gemeenten aan géén slechte certificaten -ook wel garanties van oorsprong genoemd (GVO’s)- te kopen, afkomstig uit IJsland en Noorwegen. En wél elektriciteit opgewekt door middel van hernieuwbare bronnen. Volgens de milieuorganisatie moet ook onderzocht worden welke GVO’s wel en niet bijdragen aan de groei van duurzame energieproductie in Europa.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 7 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Henkz ()

Dit bericht wekt de suggestie dat als je overstapt naar een groene stroom dat dit invloed heeft op de opwek van duurzame energie. Afname van groene stroom zorgt er niet voor dat windmolens langer of harder gaan draaien. Ook worden er geen extra windmolens neergezet. Dat komt omdat duurzame energie in NL subsidie nodig heeft. De overheid stelt elk jaar een maximaal bedrag aan subsidie (SDE+) beschikbaar, de subsidie per kWh is dusdanig hoog dat de er elk jaar meer aanvragen zijn dan het budget waardoor er moet worden geloot. Kortom, de overheid bepaalt hoeveel (grootschalige) duurzame energie wordt opgewekt en niet de consument of de elektriciteitsproducenten.

Helemaal vreemd wordt het met een bedrijf als Google. Eneco bouwt een windpark met subsidie (betaald van onze energiebelasting), vervolgens verkopen zij de stroom aan Google(uiteraard met een opslag). Google is buitenlands en betaalt daarom geen vennootschapsbelasting. Aangezien Google grootverbruiker is, hoeven zij nauwelijks energiebelasting te betalen en mogen zij zich groen noemen voor een lagere stroomprijs dan consumenten…

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie