De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Grote verschillen in aanpak btw-verlaging energieleveranciers

door Arnoud Timmerman 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Door de stijgende energieprijzen en de oplopende inflatie is in april een wetsvoorstel ingediend om de btw op energie te verlagen van 21% naar 9%. Dit zou gaan om de periode 1 juli tot einde 2022. Het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer, er is nog geen besluit over genomen. Een aantal energieleveranciers communiceren nu al wel met klanten over nieuwe tarieven per 1 juli, waarin wordt gerekend met 9% btw. Dit schept veel onduidelijkheid en maakt vergelijken van energietarieven tot het vergelijken van appels met peren. 

9procent-btw-verlaging-v2-0.png

Essent verhoogt variabele tarieven per 1 juli 

Deze week maakte Essent bekend dat zij de variabele tarieven per 1 juli gaan verhogen met zo’n 30 procent. Echter, Essent vergeleek daarin het huidige tarief op basis van 21% btw met een nieuw (hoger) tarief op basis van 9% btw. Daarmee wordt het tarief voor gas niet 30% hoger, maar wordt de prijs per kuub grofweg verdubbeld. Dit wringt omdat enerzijds de btw-verlaging nog niet officieel is goedgekeurd door de Tweede- en Eerste Kamer en het anderzijds haar doel voorbijschiet. Namelijk, het verzachten van de pijn die consumenten voelen door de hoge energieprijzen. Ook leveranciers Energiedirect.nl en Vandebron communiceren richting haar klanten al met nieuwe tarieven op basis van 9% btw. 

Btw-verlaging verrekenen op jaarnota 

Het blijkt dat in de communicatie vanuit leveranciers veelal onduidelijk wordt vermeld of een tarief met 9 of 21% btw wordt getoond. Bij een rondgang van de Consumentenbond onder 20 energieleveranciers bleek dat alleen Essent kiest voor een directe maandelijkse verrekening van de btw-verlaging. Klanten bij andere leveranciers moeten wachten op hun jaarnota voordat zij het belastingvoordeel ontvangen. Op deze manier profiteert de consument dus niet direct van een lagere energierekening. Terwijl het wetsvoorstel juist in het leven is geroepen om een directe lastenvermindering tot gevolg te hebben.  

Vergelijk uw tarief met huidige aanbod 

Veel verwarring dus. Vooral omdat veel consumenten momenteel een variabel energiecontract hebben. Per 1 juli stijgen de variabele tarieven. Op Gaslicht.com zijn op dit moment verschillende leveranciers te vinden die een contract aanbieden voor één jaar vast. Daarmee komt u een jaar lang niet voor verrassingen te staan. Heeft u een bericht ontvangen van uw huidige leverancier over de nieuwe tarieven per 1 juli? Vergelijk dan altijd zelf of u elders voordeliger uit bent. En let er deze periode dus extra goed op of u een tarief met 9 of 21% vanuit uw huidige leverancier gecommuniceerd krijgt. Komt u er niet uit? Onze energie-experts zijn 7 dagen per week voor u bereikbaar. 

Update 15 juni 2022:
Naar aanleiding van het onderzoek door de Consumentenbond en de verschillende berichtgeving heeft leverancier Greenchoice een persbericht naar buiten gebracht. Daarin leggen zij uit hoe ze de btw-verlaging richting klanten gaan verwerken. De Consumentenbond heeft daaropvolgend een nieuw bericht naar buiten gebracht, waarin wordt toegelicht dat een aantal leveranciers het lagere btw-tarief toch in het maandbedrag verwerken.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 28 juni 2022


Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Ik ben Arnoud, sinds 2016 werkzaam voor Gaslicht.com, inmiddels als marketing manager. Mijn werk is ontzettend veelzijdig. Van berichten op social media tot acties met partners en nieuwe TV- en radiocommercials; elke dag is anders. Besparen op je energierekening door over te stappen is zó ontzettend eenvoudig dat ik mijn enthousiasme daarover niet onder stoelen of banken steek. Maar ook als er vragen zijn zit er 7 dagen per week een sterk team met energiespecialisten voor u klaar.

Reacties (1)

Geplaatst door: Joop aarsen ()

Per 1 juli heb ik nieuwe tarieven gehad omdat de btw op energie van 21 naar 9 procent gegaan is. Maar omdat de btw verlaagd is is de vermindering energiebelasting ook minder geworden

Opmerking van de redactie op 28-06-2022
Beste meneer Aarsen,

Bedankt voor uw reactie. De btw verlaging geldt inderdaad op de gehele energierekening. Helaas ontvangen we daardoor over het komende half jaar ook een lagere vermindering energiebelasting.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie