Helft koopwoningen zonder energielabel
Leestijd: 2 minutenRuim de helft van de koopwoningen heeft op dit moment nog geen definitief energielabel. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope. Opmerkelijk, want per 1 januari 2021 wordt het energielabel, dat laat zien hoe energiezuinig een huis is, stukken duurder. Nu nog snel een goedkoop energielabel aanvragen? Zo werkt het!
Energielabel nauwelijks bekend
Multiscope ondervroeg ruim 4000 Nederlanders. Een kwart weet niet of hun woning een definitief energielabel heeft. En 38% zegt geen label te hebben. De voornaamste reden waarom woningeigenaren geen definitief label aanvragen is, omdat ze geen intentie hebben om de woning te verkopen. Een op de vijf ziet het nut van het label niet in. Daarnaast weten mensen ook niet hoe het label kan worden aangevraagd. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt niet bekend te zijn met de boete als er geen definitief label aanwezig is. Het merendeel weet tevens niet dat de aanvraagprocedure verandert en het label flink duurder wordt.
Stappenplan energielabel aanvragen
Het energielabel is verplicht bij het verkopen van uw woning. Ook bij het verhuren of opleveren van huizen en appartementen moet u een definitief label hebben. Nu kunt u het energielabel nog eenvoudig online regelen. Na 1 januari gaat dit een hoop geld kosten. Regel het daarom dit jaar nog. Hoe werkt het aanvragen van een energielabel precies?
1. U kunt heel eenvoudig controleren of er al een energielabel op de woning zit. Ga daarvoor naar www.ep-online.nl. Voer postcode en huisnummer in en u ziet wat het vastgestelde energielabel is en hoe lang het nog geldig is. Een nieuw label blijft tien jaar geldig.
2. Is er nog geen label of wilt u het updaten? Ga dan naar Energielabelvoorwoningen.nl. U moet inloggen met DigiD.
3. Bent u eenmaal ingelogd, dan doorloopt u een aantal stappen en moet u ‘bewijs’ aanvoeren. Foto’s of facturen zijn voldoende.
4. Een erkend deskundige moet de ingevulde gegevens controleren. Die kunt u kiezen op basis van snelheid of prijs. Meestal kost het niet meer dan 10 euro.
5. Bovenstaande kunt u nog tot en met 31 december 2020 doen. De energieadviseur heeft vervolgens tot 1 april om de aanvraag te valideren. Als er in de tussentijd nieuwe stukken moeten worden aangeleverd, dan mag dat dus nog tot 1 april 2021.
Bent u benieuwd wat er precies gaat veranderen? Lees dan onze blog:
Een energielabel aanvragen? Regel het dit jaar
Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...