Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Hier energie besparen is daar minder rampen

Leestijd: 2 minuten

‘Energiebesparing hier scheelt rampen daar’, is de slogan van de nieuwe campagne van de ontwikkelingsorganisatie Hivos. De campagne moet ons bewust maken van klimaatverandering door overmatige CO2-uitstoot. Onze energieverspilling zou de klimaatveranderingen versnellen.

Energieverspilling

Door het grote energieverbruik en de enorme uitstoot van broeikasgassen is de klimaatverandering een belangrijk punt voor Nederlanders. "Maar in plaats van dat wij daarmee bezig zijn, zetten wij de wasdroger nog eens aan en kiezen we voor grote, benzinedrinkende auto’s". Dat is een verkeerde houding, vindt Hivos. 

“Want klimaatverandering is rampzalig voor arme mensen in ontwikkelingslanden. Juist zij worden hard getroffen door steeds extremere weersomstandigheden”, vertelt energie- en klimaatspecialist Eco Matser in een interview aan de Metro.

Energie besparen

Daarom roept Hivos op: Kom in actie. Op deze manier wil Hivos meer bewustzijn kweken: hoe gaan wij met energie en onze medemens om. Een van de acties luidt: Hang je was op voor een duurzame wereld en doe mee met de wasdroger actie.

De wasdroger is namelijk één van de meest energieverslindende huishoudelijke apparaten. Ongeveer 68% van de huishoudens in Nederland bezit een wasdroger. Gemiddeld wordt de wasdroger ongeveer 3 maal per week gebruikt. Als de was één maal per week aan de waslijn wordt gehangen en niet in de wasdroger, zou daarmee in Nederland 678 GWh elektriciteit bespaard kunnen worden. Dat is evenveel elektriciteit als het jaarverbruik van ruim 188.000 huishoudens (bron: Hivos).

TOP 5 tips en ergernissen
De website bevat ook een TOP 5  besparende tips en ergernissen. Zet je thermostaat één graad lager, ga korter onder de douche en werk eens een dag thuis zijn enkele van de bespaartips. Terrasverwarmers en apparaten die niet écht uit kunnen maar op stand-by blijven staan, blijken grote ergernissen te zijn.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.