De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

In 2012 meer energie verbruikt

door Jeanet Woldring 4 reacties

Huishoudens en bedrijven hebben vorig jaar meer energie verbruikt dan in het jaar daarvoor. Dit kwam doordat 2012 kouder was dan 2011. Het aardgasverbruik daalde echter tot het laagste niveau sinds 1990. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal werd er in het afgelopen jaar 1,3 procent meer energie verbruikt dan in 2011. 

Meer steenkoolverbruik
Steenkool was vorig jaar relatief goedkoper dan aardgas. Daarom kozen producenten vaker steenkool voor het opwekken van elektriciteit. Het CBS noemt de toename van 10 procent een sterke stijging. In totaal is er vorig jaar wel iets minder elektriciteit verbruikt in ons land. Faillissementen van enkele grootverbruikers speelden hierbij een belangrijke rol.

Olieverbruik
Het olieverbruik voor het vervoer nam licht af. Er is dus minder benzine en diesel getankt. Ondanks de economische teruggang was er vanuit het buitenland meer vraag naar Nederlandse producten die van aardolie gemaakt zijn. Het verbruik van aardolie en aardolieproducten steeg dan ook met 3,3 procent. Die grondstoffen zijn nodig voor het maken van kunststof. 

Aardgasverbruik laagste sinds 1990
Aardgas werd minder gebruikt. Daar werd in 2012 ruim 4 procent minder van verstookt. Sinds 1990 is er niet meer zo weinig aardgas verbruikt. Dat komt vooral doordat veel minder aardgas is gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Het verbruik van aardgas om onze woningen te verwarmen, steeg wel. Dit kwam doordat 2012 kouder was dan 2011.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 18 april 2013
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: whogenturf ()

Duidelijk hier was ik naar op zoek (lekker taalfout trouwens redactie...) 🙂

Geplaatst door: whogenturf ()

Wat ik wil weten is waarin je de houtbriketten stookt.

Geplaatst door: whogenturf ()

Gestookt, waarin?

Geplaatst door: Pim Verelst ()

Wij hebben dit jaar Originele Ruf Houtbriketten bij gestookt. Terwijl ieder klaagt hebben wij per saldo bijna 950 Euro bespaard t.o.v. onze buren.
Mijn dochter die propaan stookt had een besparing van 1600 liter gas.
Een jaar eerder hadden we proef gedraaid met een pallet oostblok rommel de z.g.n. namaak ruf.
Die ruf houtbriketten test is te vinden op internet, met 60% meer rendement.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie