De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Jaarverbruik gas gemiddeld huishouden naar 1800 m3

28 reacties

Voor de standaardberekening van de jaarkosten gas gaat onze vergelijker al jarenlang uit van een verbruik van 1850 m3 gas voor een gemiddeld huishouden. Nu uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het gasverbruik de laatste tien jaar is gedaald, achten wij de tijd rijp om het gemiddelde verbruik te actualiseren.

Eén dezer dagen zal het verbruik standaard op 1800 m3 gezet worden. Bijkomend voordeel is dat vergelijkingssites in één oogopslag onderling vergeleken kunnen worden. De meeste vergelijkers hanteren namelijk 1800 m3 op jaarbasis als gemiddelde.

Meer info gasverbruik

Door diverse instanties worden verschillende gemiddelden gehanteerd. Zo verbruikt een gemiddeld huishouden volgens het Nibud ongeveer 1350 m3 per jaar: flatbewoners verbruiken het minst (ca. 800 m3) en huishoudens in grote vrijstaande woningen het meest (ca. 2100 m3). Volgens branchevereniging EnergieNed was in 2007 het gemiddelde aardgasverbruik 1560 m3. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt EnergieNed als bron voor het gemiddelde aardgasverbruik.

Is het elektriciteitsverbruik vooral afhankelijk van de grootte van het huishouden, de hoogte van het gasverbruik is voornamelijk afhankelijk van het woningtype. Maar ook het aantal bewoners, de persoonlijke comfortbehoefte en de weersomstandigheden zijn van invloed. U kunt uw eigen jaarverbruik vinden op de jaarlijkse afrekennota die u van uw huidige energieleverancier heeft ontvangen.

Het standaardverbruik kan in onze energievergelijker naar eigen voorkeur en inzicht gewijzigd worden, waarna de calculator de jaarkosten opnieuw berekent.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 16 februari 2009

Reacties (28)

Geplaatst door: T.Heimen ()

Vraagje: ik woon in een flat de woningbouw levert het gas, dat zit bij de huur in. 1 oktober zou de stand worden opgenomen en dan zou voor het eind van het jaar een afrekening plaatsvinden. Nu heeft de verhuurder besloten om het 3 maanden te verlengen zodat ik in April de afrekening zou krijg. Mag dit????? Graag op korte termijn antwoord hierop B.V.D.

Geplaatst door: henkie ()

wat een kut site ik snap er geen fuck van

Geplaatst door: byron ()

Ik woon in een hoekhuis samen met mijn vriendin we hebben een nieuwe cv ketel gekregen en in 11 maanden 2700M3 Kub gebruikt en moest 1944 euro in betalen schrok me dood Klopt dit wie kan mij hier bij helpen met wat adviezen groetjes

Geplaatst door: Jos ()


Wij wonen op een grote ( niet in functie zijnde ) woonboerderij, midden op de vakte.
Van alle kanten kan de koude lucht om en in onze woning komen.
Wij wonen er nu 23 jaar en zijn begonnen met 2 personen. We hadden 2 gaskachels. 1 in de keuken en 1 in de kamer.
en een gasfornhuis. Allebei een fulltime baan. Verbruik ca. 1800 m3
Verder warmwater voorziening via boiler.
Op dit moment hebben zijn wij met z`n vijven en hebben wij een CV ketel met bijna overal vloerverwarming. Ook is er nu de hele dag iemand thuis.
De woning is matig geisoleerd. Verbruik nu ca. 4500 m3.
Wij kunnen de woning nog wat beter isoleren, maar verwacht niet dat wij op een gemiddelde kunnen uitkomen van ca. 2100 m3. Bij deze verbruik gegevens zou het erg handig zijn dat er ook gegevens bekend waren die de leeftijd en grootte van de woning aangeven. of zelfs een isolatiewaarde afgeven waar een woning minimaal aan moet voldoen. Ik ben erg benieuwd.

Geplaatst door: Gait ()

Beste Ruurd,

Ga even langs bij de sociaal raadslieden in de woonplaats van uw dochter of anders het juridisch loket. U kunt ook de woonbond benaderen.
Laat het procederen liever aan een jurist over. Niet een rechtsbijstandtype maar één die echt wat weet over het huur/woonrecht. Uiteraard mag u zelf procederen. De conclusie van de Huurcommissie weegt echter in geding zeer zwaar.

Geplaatst door: Ruurd ()

Mijn stoefdochter is de klos door blokverwarming met een verbruik van 3600 euro per jaar dit jaar meot ze 2900 euro bijbetalen De huurcommissie vind dit allemaal gewoon goed

nu maar naar de rechter. Als ik het verbruik omreken naar gasverbruik dan kom ik op dik 5500m3 gas

Afgelopen winter heeft ze in de kou gezeten met schimmelvorming in de woning

Ik zoek naar argumenten om de rechter te overtuigen heft iemand tips of ervaring?

Opmerking van de redactie op 09-10-2012
U kunt overwegen contact op te nemen met Consuwijzer.nl. Consuwijzer geeft praktisch advies over uw rechten als consument.
Geplaatst door: Theo ()

wij wonen met 6 personen in een hoekhuis en verbruiken slechts 581 m3. We hebben een wasdroger op gas maar verwarmen het huis zoveel mogelijk met een houtkachel. Het is een veel prettiger warmte en het is heel erg prettig in de afrekening van het gas.

Geplaatst door: Eric ()

Heb hier een normale tussenwoning met tuin e.d. en verbruikte afgelopen jaar minder dan 650 m3. Kwestie van kachel laag in de nacht, isolatie, gordijnen open voor de zon en spaardouche.
We zijn hier iedere dag gewoon thuis en de kachel gaat in de winter wel gewoon aan. Begrijp het hoge verbruik niet hier en daar, hebben sommige andere mensen soms hun kachel in de tuin staan?

Geplaatst door: marlon ()

Vandaag meterstanden doorgegeven, mijn gasverbruik over een jaar was 607 m3.
We zitten met 2 personen in een hoekhuis.
Lijkt me netjes gedaan.

Geplaatst door: Martinus ()

Ik heb een tussenwoning en we zijn met 2 volw en 2 kinderen.
Bij ons staat de kachel altijd op 19,5 graden.
We verbruiken per jaar 3500 kwh elektra en 1450m3 gas.

Geplaatst door: A. Dhabi ()

Gemiddeld 2100m3 voor een vrijstaande woning? Is dat een hele kleine woning? Ik verbruik ongeveer 8500 - 9000m3 per jaar

Opmerking van de redactie op 11-02-2012
Het gasverbruik is niet alleen afhankelijk van de grootte van de woning, maar ook van de mate van isolatie, de ouderdom van de woning en uw stookverbruik. 8500- 9000 m3 is echter wel veel.
Geplaatst door: Kees ()

hobby-ist 8-6-2010 16:17:45
[quote]1 m3 aardgas levert ongeveer 9,25 kw (dus geen kwh) aan energie (warmte).
Dit is wat anders dan de kwh van het stroomverbruik. [/quote]
de energie uit een m3 gas kun je uitdrukken in MJ = W per seconde
kan ook in kilowat per uur ( of in de ouderwetse calorie )

volgens wikipedia is 1 m3 gas ong 35MJ
dat delen door 60 (minuten) en door 60 (seconden) en door 1000 (voor de kilo)
= 9,72 kWh

Geplaatst door: bofkont ()

Vorig jaar november een 2 onder 1 kap gekocht op de weilanden, compleet nieuwe CV aangelegd, zat er nog niet in.
Onder het gips van de slaapkamers boven alles geisoleerd.
Wij hebben geregeld de cv aan ook in de wat koudere dagen van de zomer als we thuis zijn, zo ongeveer vanaf 1800.
Ook gaat mijn vriendin geregeld in bad nog.
Heb net de afrekening gekregen het valt mij mee, 1588mh3.
We zijn met z`n tweeën en zijn vaak overdag aan het werk dan staat de cv uiteraard op 16 graden.
Deze maand komt er nog een nieuwe dichtevoordeur in, zit nog echt een oude in die tocht met enkelglas.
En boven komen nieuwe kozijnen met dubbelglas HR++.
Dus het kan alleen nog maar zakken bij mij het verbruik.
Plus dat ik hoogstwaarschijnlijk nog spouwmuur issolatie laat aanbrengen. Ik denk persoonlijk de oude CV ketel vervangen voor een nieuwe veel kan schelen. Ze zijn veel efficiënter de nieuwste ketels.

Geplaatst door: Jan ()

[quote]dat kan niet

m3 is gas kwh is stroom [/quote]

kan wel, kwh is een energiehoeveelheid....

Geplaatst door: Wieke wolthuis ()

jonggeennss allemaal opgelet ik ben fan van deze sitee!!

ik ben het helemaal eens met jullie opvattingen,, xD

en daarom ben ik mega superdesuper fan van deze site~!!:crazy:

Geplaatst door: rendall ()

Wat nu!!! Ik schrik me kapot! Net onze jaarafrekening gehad en wij hebben in de 6 maand dat wij hier wonen dik 1700m3 verbuikt! Wij (2 pers) moeten vervolgens 655 euro bij betalen!

Geplaatst door: milieu ()

idd dikke trui en sloffen sloffen. we wonen in een tussen woning anno 2003 (energie klasse A,) twee kinderen en zijn ook twee dagen van de week niet thuis, hebben open keuken. de ketel wordt om de 18maanden na gekeken. verbruik 820m3!! per maand E85. een beetje management op temperatuur helpt echt. goed voor de portemonne en het milieu!! tip: koop een nieuwe ketel na 10 jaar gebruik te hebben. dit betaalt zich terug in het verbruik.

Geplaatst door: ria ()

Wij zijn overgestapt van RWE naar Essent voor gas. Nu heb ik een afrekening gekregen waarbij wij 1300,- voor gas moeten gaan bijbetalen. Ons gasverbruik is aldus essent van 11 jan. 2010 tot 3 aug. 2010 4.623 m³!! Zij verwachten dat we per jaar ruim 8000 m³ gaan verbruiken. Da`s bijna 4x zoveel als de voorafgaande jaren (resp. 2651 en 2382 m³). En er zijn aldus ons geen veranderingen met voorafgaande jaren alleen dat de winter misschien strenger is dan voorafgaande jaren. Volgens essent zit daar het verschil. Dat kan toch helemaal niet? Wie moet er ook 2x of 3x zoveel betalen vanwege de strenge winter?

Opmerking van de redactie op 26-10-2010
De beste indicatie is het bijhouden van de meterstanden. Hierdoor krijgt u inzicht in uw werkelijke verbruik. Als u dit wekeljks bijvoorbeeld doet dan is snel te zien waar het verbruik vandaan komt.
Geplaatst door: Ed ()

ik zal als ik jullie was ( degene waarbij de ketel elke 10 min aanslaat)eens even in de manual kijken van de ketel.

Waarschijnlijk is dit omdat hij een klein vaatje water warmhoud zodat je snel warm water hebt.
Hierdor heb je dus direct ipv 15 sec wachten tot er warm water uit de ketel komt (hierna moet het nog door je eigen buizen naar je kraan).

En hier kwam ik zelf achter.
De optie eco van de ketel (geen direct warm water) die je in de ketel instelt kan door de opentherm thermostaat overschreven worden.

Geplaatst door: naima ()

hallo, ik woon op een begane grond oude woning met mijn man en mijn zoon (1 jaar oud). wij zijn nooit de heele dag thuis en heb ook alleen in de koude maanden mijn cv an. vorig jaar was mijn verbruik bij BIJNA 4500 m3 en dit jaar bij 2564m3. de pomp van de ketel kapot. ik weet niet meer verder. wij betalen per maand 180 euro. 6 mnd geleden waren het 240 euro.

Geplaatst door: hobby-ist ()

1 m3 aardgas levert ongeveer 9,25 kw (dus geen kwh) aan energie (warmte).
Dit is wat anders dan de kwh van het stroomverbruik.

Geplaatst door: saam ()

dat kan niet

m3 is gas kwh is stroom

Geplaatst door: lalal ()

wat is 1800 m3 omgerekend in kWh?

Geplaatst door: metzelaar ()

Ik woon in een flat en tot mijn grote verbazing heb ik na 10 maand al 2000m3 verbruikt!!
Dit kan toch nooit!
In die 10 maand heb ik 5 maand ed verwarming aangehad op maximaal 20 graden.
De woningstichting zegt dat dit normaal is en de energiemaatschappij ook.
Ik ben het hier niet mee eens!!
Ondertussen krijg ik straks een dikke eindafrekening!!

Geplaatst door: petra ()

Wij hebben een tussenwoning, goed geisolleerd, overal dubbel glas. Ons gezin bestaat uit 2 volw. en 3 kinderen tussen 16 en 21 jr. Ik heb net mijn jaaroverzicht ontvangen. Wij hebben 860 m3 verbruikt! Echt een dikke trui werkt. De cv standaard 18 gr. Alleen een graadje hoger als je het met trui nog koud hebt. `snachts en overdag staat de cv op 15 gr. Het loont echt en scheelt een berg geld!

Geplaatst door: baas ()

wij zijn een gezin van 5 personen en hebben een jaarverbruik van 2800 m3 dus ergens klopt het niet wat jullie aangeven van de 1800 m3.
ook onze ketel slaat om de zoveel minuten aan en ook in de nacht.
de ketel is al een paar keer nagekeken en blijkt goed te zijn toch is dit onze eerste jaar dat we zoveel gebruiken.
zou het dan door het koude weer komen?????

Geplaatst door: ron ()

mijn ketel slaat elke tien minuten aan ,het verschilt wel hoelang ,dus bij 17 3 minuten aan 7 uit,bij 18 ook
bij 20 graden 5 minuten aan 5 uit ,in de nacht zet ik hem nu op15 graden ,maar ook dan als hij voor het eerst aanslaat elke tien minuten slaat hij wel aan,is dit normaal ik heb een hoekhuis ,e toch wel kouder dan een tussen woning
iemand een idee

Geplaatst door: Marian Scholten ()

Het gemiddeld gasverbruik ligt op 1800m3? Ik woon in een tussenwoning en ben de hele dag niet thuis. Mijn verwarming staat op de koude dagen op 21 graden. S`nachts op 15 graden. Toch heb ik een jaarverbruik van 2800 m3. Klopt dit wel? Ik kan het me niet voorstellen.

Opmerking van de redactie op 04-01-2010
lijkt aan de hoge kant, maar er zijn meer factoren die een rol spelen: isolatie van de woning, koken op gas, geiser etc.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie