De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Lage energietarieven, zo profiteert u daarvan!

door Maartje Sebek Leestijd: 3 minuten

Al bijna een jaar hebben we te maken met uitzonderlijk lage energietarieven. Een uitgelezen kans om te besparen op de energierekening. En toch is de besparing ten opzichte van vorig jaar op dit moment bijna gehalveerd. Hoe zit dat en waarom raden wij u dan toch aan om over te stappen?

Profiteer van lage energietarieven

Profiteer van de lage energietarieven

Nog altijd zijn de energietarieven laag, en dan met name  de gasprijzen. Dat geldt voor zowel de vaste als de variabele energietarieven. En dat laatste is een uitzonderlijke situatie. Normaliter is het verschil tussen de vaste en variabele tarieven een stuk groter. Met de daling van de variabele tarieven voor onbepaalde tijd eerder dit jaar is het verschil nog kleiner geworden dan het eind vorig jaar al was. De coronacrisis is inmiddels de welbekende verklaring voor de lage energietarieven.

Bespaar gemiddeld 164 euro

Daarmee is dus ook het te behalen bespaarbedrag door een overstap gedaald. Gaslicht.com berekent het bespaarbedrag namelijk aan de hand van de variabele tarieven die u betaalt wanneer u niet overstapt. De daling van de variabele energietarieven heeft dan ook effect op het bespaarbedrag. Toch kan een gemiddeld huishouden ook nu nog eenvoudig 164 euro goedkoper uit zijn op jaarbasis. Dat is voor de meeste huishoudens nog altijd een fors bedrag.  Als we het echter afzetten tegen eerdere jaren, dan is het een stuk lager.

Geen zekerheid met variabele tarieven

Naar verwachting zullen de variabele tarieven weer oplopen aangezien de markt aantrekt. De olieprijzen laten een stijgende trend zien en dat heeft zichtbaar effect op de energietarieven. De verwachting is dan ook dat het bespaarbedrag het komende jaar weer zal toenemen. Het bespaarbedrag fluctueert immers mee op de veranderingen in de markt. Met de aantrekkende markt is nu overstappen dus juist nog steeds verstandig. Nu vastzetten geeft u zekerheid voor het komende jaar. 

Zet lage energietarieven vast

Daarom blijft juist een contract met vaste tarieven het advies. Met een welkomstpremie blijven de contracten voor een jaar vaak het voordeligste. Maar ook een contract voor drie jaar kan op dit moment een goede overweging zijn. Immers, de energietarieven zijn nu enorm laag en dat geldt ook voor contracten met een looptijd van drie jaar. Zet de lage energietarieven vast en u merkt niets van de wijzigingen en verwachte stijgingen van de variabele energietarieven.

Eenvoudig geregeld

Het vastzetten van de lage energietarieven klinkt wellicht als een ingewikkeld proces. In de praktijk is vergelijken en overstappen niet moeilijk en eenvoudig zelf te regelen. Vele overstappers gingen u voor. Na invoer van uw gegevens op Gaslicht.com, worden de totale jaarkosten berekend op basis van uw verbruik in de opgegeven regio. Zo ziet u in één oogopslag welke energieleverancier voor u de beste deal heeft. 

Juiste overstapmoment

Bent u nog nooit overgestapt? Dan is de kans groot dat u een  contract voor onbepaalde tijd heeft. U kunt dan gelijk actie ondernemen. Heeft u nog een lopend contract en bent u benieuwd of u al kunt overstappen?  Wij raden aan om uiterlijk 6 tot 8 weken vóór afloop van uw contract over te stappen. Zo heeft uw nieuwe energieleverancier voldoende tijd om alles in orde te maken. Twijfelt u? Controleer dan of het voor u het juiste overstapmoment is. 

Hulp nodig?

Mocht u toch vragen hebben of er niet helemaal uitkomen, dan kunt u altijd contact opnemen met onze servicedesk. Onze energie experts zitten 7 dagen per week klaar om uw energievragen te beantwoorden.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 december 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie