Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Let op vastrecht na afloop jaarcontract

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Bent u vorig jaar overgestapt naar een andere energieleverancier en loopt uw jaarcontract binnenkort af? Let dan goed op welk tarief u daarna berekend krijgt voor de levering van gas en stroom. In bijna alle gevallen vervalt het actietarief waardoor u veel duurder uit bent.Ook het vastrecht wordt soms gewijzigd. Wij zochten uit voor welke energieleveranciers dit laatste geldt.

Vastrecht levering

Vastrecht is een vast bedrag dat u per maand, kwartaal of jaar aan uw energieleverancier betaalt voor de levering en het transport van energie. Hiertoe behoren bijvoorbeeld administratiekosten maar ook de kosten voor de huur van de meter en het onderhoud van het energienetwerk. U ziet vastrecht twee keer op uw jaarrekening vermeld: voor de levering en voor het transport van gas en elektriciteit. Dit bedrag is, ongeacht het verbruik, voor iedereen hetzelfde. Het vastrecht voor de levering kan wel verschillend zijn per leverancier én per contract.

Tien leveranciers onderzocht

Uit onderzoek blijkt dat sommige energieleveranciers het vastrecht flink verhogen zodra het jaarcontract van klanten afloopt. Een enkele leverancier verlaagt het daarentegen. We hebben voor wat betreft het vastrecht voor de levering gekeken naar Essent, Nuon, Eneco, Greenchoice, E.ON, Nederlandse Energie Maatschappij, Energiedirect, Oxxio,BudgetEnergieen Electrabel. Bij de meesten blijft de hoogte van het bedrag voor vastrecht gelijk na afloop van het jaarcontract. Alleen E.ON, Energiedirect.nl en Oxxio veranderen de hoogte van het vastrecht. Bij E.ON en Oxxio wordt het duurder, terwijl Energiedirect.nl het juist goedkoper maakt.

E.ON, Oxxio en Energiedirect.nl wijzigen vastrecht

Zo betaalt u aan vastrecht van het E.ON actiepakket 27,48 euro per product per jaar en na afloop van dat contract wordt het 35,88 euro. Bij Oxxio is het vastrecht van het voordeligste pakket 55,06 euro per product, voor het onbepaalde contract is dit 59,90 euro.Bij Energiedirect is het vastrecht van het actiepakket 59,53 euro; dit wordt 24 euro bij het standaard variabele pakket (peildatum 27 september 2013).

Conclusie

U doet er goed aan actie te ondernemen wanneer de afloopdatum van uw energiecontract in zicht komt. Let daarbij niet alleen op het leveringstarief dat doorgaans aanmerkelijk stijgt, maar ook op het vastrecht! Uit ervaring is gebleken dat u het meeste voordeel behaalt wanneer u jaarlijks overstapt op een vaste prijs contract met een scherp tarief en een korting.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Wim Spek ()

U stelt dat Energiedirect na een jaar het vastrecht goedkoper maakt. Helaas constateer ik dat mijn vastrecht na een jaar is verhoogd van E 23,54 ex, naar 71,99 ex BTW zowel voor stroom als gas. Dit, bij een contract voor onbepaalde tijd. (tijdvak 29 maart 2013 t/m 22 maart 2014.

Opmerking van de redactie op 28-04-2014
U reageert op een nieuwsbericht van vorig jaar (27 september 2013). Op dat moment was het vastrecht van Energiedirect voor een onbepaald contract 24 euro, het kan zo zijn dat dit in de tussentijd is aangepast. Een leverancier mag de hoogte van deze kosten namelijk zelf bepalen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.