De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Loop geen 373 euro energiebelasting vermindering mis

door Sanne de Jong - Bins 18 reacties Leestijd: 3 minuten

Een flink deel van uw energierekening bestaat uit belastingen. Om die lasten enigszins te compenseren krijgt u jaarlijks een deel terug in de vorm van 'vermindering energiebelasting'. Gaslicht.com merkt dat mensen dat voordeel soms onnodig mislopen en vreest dat dat binnenkort nog veel vaker zal gebeuren. Hoe voorkomt u dat u dit jaar 373 euro belastingvermindering misloopt?


verminderingenergiebelastingv03-0.jpg

Waarom vermindering energiebelasting?

Minder energie verbruiken en dus ook een lagere energierekening, wie wil dat niet? Ook de overheid wil dat we met zijn allen minder energie gaan verbruiken. Daarom betaalt u belasting over uw energieverbruik. Uw energierekening bestaat voor een aanzienlijk deel uit overheidsheffingen. Zo betaalt u energiebelasting voor elke kilowattuur stroom en voor elke kubieke meter gas. Daarnaast nog een extra toeslag genaamd 'Opslag Duurzame Energie' om de investering in duurzame energie te stimuleren. Verder wordt 21% btw in rekening gebracht over alle kostenposten, dus ook over energiebelasting. De overheid ziet een deel van uw energieverbruik als basisbehoefte. Daarom verminderen zij de energiebelasting met een vast bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. De vermindering energiebelasting werd vroeger heffingskorting genoemd.belastingvermindering-elektriciteitsaansluiting-2018.PNG

Wanneer heeft u recht op de vermindering energiebelasting?

U krijgt dit wanneer er iemand kan wonen of werken op het adres waarvoor u energie aanvraagt en ook daadwerkelijk stroom wordt verbruikt. In de 'energiewereld' betekent dit dat u een stroomaansluiting heeft met een verblijfsfunctie, zoals een huis of kantoor. Ook vakantiehuisjes, fabrieken, scholen, kerken, landbouwbedrijven en clubgebouwen hebben een verblijfsfunctie.* 

De korting voor locaties zonder verblijfsfunctie (zoals garageboxen, trappenhuizen en riolen) is per 1 januari 2015 vervallen. Tot die tijd was deze al wel lager dan voor locaties mét verblijfsfunctie, zie bijgaande tabel van de Belastingdienst (let op: de bedragen in de tabel zijn exclusief btw). 

De Rijksoverheid stelt de hoogte van de belastingvermindering jaarlijks vast en deze bedraagt € 373,33 voor 2018, dat is inclusief btw. Uw energieleverancier verrekent die vermindering met uw jaarafrekening.

Let goed op dat bij overstappen de belastingvermindering behouden blijft

Wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier, zou dat geen invloed moeten hebben op het recht op vermindering energiebelasting. Voorheen ging de leverancier uit van gegevens in het landelijk register. Helaas worden deze gegevens binnenkort niet meer meegestuurd en is de leverancier dus afhankelijk van het opgegeven antwoord van de overstapper. Steeds meer energieleveranciers vragen of er gewoond of gewerkt kan worden op het adres. Oftewel, heeft de locatie een verblijfsfunctie. Vink daar ‘Ja’ aan, anders loopt u de vermindering energiebelasting mis! Let op: Vink ook 'ja' aan als de woning tijdelijk leegstaat (bijvoorbeeld bij verhuizing) of als u de woning verhuurt. 

Heeft het adres een verblijfsfunctie? Kies 'Ja'leveringsadres-met-verblijfsfunctie.PNG

Kort samengevat: Is het adres bestemd om te wonen, te werken of heeft het een andere verblijfsfunctie?

Kies  ‘Ja’. Denk hierbij aan een woonhuis, appartement, kantoor, vakantiehuisje of clubgebouw.
Kies ‘Nee’ als het adres geen verblijfsfunctie heeft. Denk hierbij aan een garagebox of schuur.

* zie art 63 Wet op de milieugrondslag (Wbm)

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 27 maart 2018

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (18)

Geplaatst door: agm vos ()

Komen wij ook in aanmerking; wij zijn nl. de enige bewoners op dit adres. (2 personen)
Ploeglaan 4 6681ez BEMMEL.

Geplaatst door: Bas ()

Op de overstap sites zie je tegenwoordig dat de vermindering energiebelasting op NUL gezet wordt zodra je ook maar 1kwh meer terug levert dan dat je verbruikt. Is dit voor 2019 aangepast of een fout op die sites? Indien dat zo is, dan kan het haast uit om je installatie op tijd uit te zetten om niet meer terug te leveren dan te verbruiken. Dat is toch een hele vreemde ongewenste situatie?

Opmerking van de redactie op 11-01-2019
Bedankt voor uw bericht. Als het adres een woon of werkfunctie heeft met een stroomaansluiting, hebben recht op vermindering energiebelasting. Wij rekenen dit netjes mee in onze vergelijker.

Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn over onze vergelijker dan horen wij het graag.
Geplaatst door: H. van der Bilt ()

Ik heb een vraag. Sinds een paar jaar heb ik zonnepanelen. Door energie besparende maatregelen, o.a. warmtepomp droger, LED verlichting etc., dreigt mijn energie verbruik negatief te worden. Ik heb nog een ouderwetse Ferraris meter, met 1 telwerk. (werkt nog prima). Als ik bij mijn huidige energie leverancier (welke dan ook) een negatieve stand opgeef, heb ik dan nog wel recht op die 373 euro energiebelasting vergoeding? Dit is nogal belangrijk om te weten! Indien dat namelijk NIET zo is, ga ik electrisch bijstoken, om een positief saldo te blijven houden.
In afwachting van uw antwoord.

Opmerking van de redactie op 03-04-2018
Als het adres een woon of werk functie heeft dan heeft u recht op de vermindering energiebelasting. Het maakt niet uit als u meer stroom opwekt dan dat u verbruikt. U heeft er dan alsnog recht op. Wij hebben echter wel afrekeningen voorbij zien komen waar dit dan niet automatisch meer wordt uitbetaald. Dit omdat er geen verbruik meer geregistreerd wordt, en dit is wel een vereiste om de vermindering energiebelasting te krijgen. Zonnepanelen vormen hier een uitzondering op, maar niet alle systemen van energieleveranciers kunnen dit automatisch verwerken. Het is dus wel belangrijk om op te letten dat de leverancier deze blijft verrekenen.
Geplaatst door: Ria Hoek ()

Ik heb geen idee of de vermindering energiebelasting bij mij in mindering wordt gebracht.
Ik ben het afgelopen jaar in september overgestapt via Gaslicht.com naar Energyflex.
Ik heb zo'n vraag nooit zien staan over verblijfsfunctie.
Wat kan ik nu het beste doen om erachter te komen zodat ik de vermindering energiebelasting krijg?

Met vriendelijke groet,
Ria Hoek

Opmerking van de redactie op 29-03-2018
Sinds kort kan een energieleverancier niet meer inzien of het adres een verblijfsfunctie heeft. Hiervoor konden zij dit wel inzien en daarom werd deze vraag niet gesteld bij uw aanmelding. De vraag werd destijds dus ook nog niet aan u gesteld bij de overstap. Op de komende jaarafrekening kunt u terugvinden of de vermindering energiebelasting in mindering is gebracht. Twijfelt u hierover? Stuur dan gerust de afrekening naar info@gaslicht.com.
Geplaatst door: Marijn ()

Hoe is dit dan verwerkt in uw suggesties op gaslicht.com? Moet men daar apart contact over opnemen met de energie leverancier?

Opmerking van de redactie op 29-03-2018
Wij hebben de vermindering energiebelasting meegenomen in het jaarbedrag. Als u in de vergelijker klikt op ‘prijsdetails’ en vervolgens klikt op ‘Alles over dit pakket’ dan ziet u wat wij allemaal hebben meegerekend in het jaarbedrag. Hier vindt u ook de vermindering energiebelasting terug. Bij een overstap is het belangrijk dat u op het aanmeldformulier het juiste antwoord geeft op de vraag of het adres een verblijfsfunctie heeft.
Geplaatst door: Sophia ()

Ik heb een kapsalon aan huis(inpandige garage aan huis) en werk daar regelmatig.
Kom ik in aanmerking voor vermindering energiebelasting?

Opmerking van de redactie op 28-03-2018
Aangezien u de kapsalon aan huis heeft, woont én werkt u op hetzelfde adres. U heeft dan zeker recht op vermindering energiebelasting. Als de aansluiting alleen voor wonen of werken wordt gebruikt is dat ook al voldoende om in aanmerking te komen voor de vermindering.
Geplaatst door: J.Benjamin-Klaassen ()

Als digibeet begrijp ik uit dit verhaal niet, of dit bij de belasting aangifte thuishoort, of bij het energie bedrijf. Ook vraag ik mij af, of dit nog met terugwerkende kracht geldt, en zo ja, voor hoe lang? Graag uitleg, en dank voor dit artikel!
J. benjamin

Opmerking van de redactie op 28-03-2018
De vermindering energiebelasting wordt door de energieleverancier namens de Belastingdienst in mindering gebracht op uw jaarafrekening. Voorheen kon een leverancier zelf nagaan of u met uw aansluiting recht had op deze vermindering. Dat proces is per afgelopen weekend gewijzigd waardoor leveranciers dit niet meer voor u kunnen nagaan. Bij een eerst volgende overstap naar een ander energiecontract is het pas van belang dat u er zelf oplet dat u het juiste antwoord geeft op de vraag of het adres een verblijfsfunctie heeft.
Geplaatst door: T.Zijlstra ()

Frank en Dick , over goed lezen gesproken. Dat de tabel excl BTW was is na mijn schrijven aan de tekst toegevoegd!!

Geplaatst door: ikkeweer ()

#Jan......waarom makkelijk als het moeilijk kan???

Geplaatst door: Patrick ()

De vraag die jullie op het aanmeldformulier stellen zou beter kunnen.

Het antwoord op de vraag ‘Woont of werkt er iemand op dit adres?’ is namelijk ‘Nee’ als je een nieuw huis hebt gekocht maar er niet vanaf dag 1 in woont. (Bijvoorbeeld omdat je eerst een aantal weken moet klussen). Maar in dat geval mag er wel belastingvermindering toegepast worden.

Een betere vraag zou zijn of de woning geschikt is om te bewonen of in te werken.

Opmerking van de redactie op 28-03-2018
Toevallig stond een dergelijke wijziging al op de planning om het nog extra te verduidelijken. Spoedig zullen er een aantal wijzigingen worden doorgevoerd. Wij zijn erg blij met dergelijke tips om onze service te kunnen verbeteren. Dank daarvoor!
Geplaatst door: H. van Schaik ()

Tabel is excl. BTW.

Geplaatst door: Dick Smit ()

Even goed lezen Zijlstra, tabel is exclusief BTW.

Geplaatst door: Frank Tilburg ()

Begrijpend lezen is duidelijk niet voor iedereen weggelegd, zo lees ik in de commentaren. Zijlstra en Martin snappen niet dat 308,54 exclusief BTW hetzelfde is als ruim 373 euro inclusief BTW.

Geplaatst door: T.Zijlstra ()

In de tabel staat 308 euro voor 2018 en in de tekst staat 373 euro voor 2018 .....hu ?!

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
We waren even vergeten te vermelden dat de tabel exclusief btw is. Wij hebben deze vermelding inmiddels erbij gezet.
Geplaatst door: Kees ()

Vallen de algemene ruimte zoals portalen en trappenhuis van een appartementengebouw ook onder de verblijfsruimte?

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
Nee, helaas, deze ruimtes vallen hier niet onder. Dit geldt echt alleen voor ruimtes waarin gewoond of gewerkt kan worden.
Geplaatst door: Martin ()

Energiebelasting vermindering bedraagt 373€ . Vreemd dat jullie in de opgenomen tabel weer spreken over 308,54 € excl BTW. Verwarrend.

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
Bedankt voor uw feedback. De tabel is inderdaad exclusief BTW. Wij hebben dit inmiddels in de tekst verwerkt.
Geplaatst door: Smit ()

Werk één of twee dagen in de week thuis ? Kom ik dan ook in aanmerking ?

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
Vanuit huis werken heeft hier geen invloed op. Uw woning heeft gewoon een verblijfsfunctie en u heeft dus gewoon recht op de vermindering energiebelasting.
Geplaatst door: Jan ()

Eigenlijk, zou een dergelijk aftrek automatisch moeten gaan. Het kadaster is immers op de hoogte van alle objecten, wat een verblijfsfunctie heeft. Bovendien, moeten de energieleveranciers dit expliciet vermelden. Desnoods in een herinnering met toelichting, bij hen die tijdens de aanmeld/overstap het waren vergeten!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie