De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Meer overstappers naar andere gasleverancier

Nu de energiemarkt twee maanden volledig open is voor 7.000.000 huishoudens en kleine bedrijven, is circa 283.000 van hen overgestapt op een andere elektriciteitsleverancier en circa 85.000 op een andere gasleverancier.

Voor elektriciteit heeft daarmee 4 % van de 7.000.000 miljoen klanten en voor gas 1,2 % van de 7.000.000 klanten voor een andere energieleverancier gekozen. Dit blijkt uit de gegevens die brancheorganisatie EnergieNed heeft ontvangen van de leveranciers sinds de marktopening per 1 juli.

De genoemde aantallen klanten die kozen voor een andere energieleverancier zijn inclusief 150.000 elektriciteitsklanten en 9.000 gasklanten die meteen per 1 juli zijn overgestapt. Daarnaast waren al 450.000 klanten de afgelopen twee jaren overgestapt naar een andere leverancier van groene elektriciteit. Op 1 september heeft dus 10,5 % van het totaal aantal elektriciteitsklanten gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te kiezen voor een andere leverancier.

De stijging van het aantal overstappers naar een nieuw gasbedrijf is duidelijk gegroeid. Zoals gemeld  gingen in juli 36.000 klanten naar een nieuwe gasleverancier, terwijl in augustus 49.000 mensen overtapten.  Het lijkt erop dat kleingebruikers op de gasmarkt hun ‘switch-achterstand willen inlopen, zo concludeert Energiemanagement.net, het informatieplatform voor de energiewereld.

Er kunnen verschillende redenen aangevoerd worden waarom er eerst weinig animo bestond om van gasbedrijf te wisselen. Eén daarvan is ongetwijfeld het feit dat de tarieven op weinig plekken op internet te vergelijken zijn. Gaslicht.com was de eerste vergelijkingssite die vanaf het begin van de marktopening die mogelijkheid wel bood.  Een andere oorzaak is ongetwijfeld dat er veel minder concurrentie is op de gasmarkt.  De toezichthouder op de energiemarkt (DTe) meldde  echter onlangs nog dat consumenten tot 100 euro per jaar kunnen besparen door een goedkopere energieleverancier te zoeken. Deze besparing kan men op de vergelijking van gastarieven verifiëren wanneer men de goedkoopste met de duurste vergelijkt.

De afhandeling van de overstap door de leveranciers en netbeheerders verloopt tot dusver nog steeds goed, zo meldt EnergieNed verder.  De verwerking gebeurt geautomatiseerd. De onderlinge uitwisseling van informatie tussen leveranciers en netbeheerders is de afgelopen twee jaar uitvoerig getest onder regie van de branchevereniging. Er hebben zich tot dusver geen  problemen voorgedaan. De komende periode zal blijken of ook vanuit de klant bezien het switchen van energieleverancier goed is verlopen en hij de juiste voorschotnota en eindafrekening tijdig ontvangt.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 2 september 2004
Geactualiseerd: dinsdag 11 mei 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie