De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Meer wind, meer molens, meer windenergie

De productie van windenergie neemt toe. Er is in het eerste kwartaal van dit jaar meer stroom geproduceerd met windmolens dan in de dezelfde maanden van 2004.  Deze cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In januari 2005 was er zelfs een recordproductie van 331 Gigawattuur (Gwh). Eén GWh is een hoeveelheid elektriciteit die overeenkomt met het jaarverbruik van elektriciteit van ruim 300 huishoudens. Eén reden voor de productiestijging is de toename van windmolens. Er staan in Nederland nu bijna 1700 windmolens, genoeg om ruim 700.000 huishoudens van stroom te voorzien. Die aantallen moeten de komende jaren verder omhoog, vindt de overheid. In de toekomst moet duurzame energie in minstens tien procent van de energiebehoefte voorzien. Als het aan de overheid ligt, zal windenergie daaraan een belangrijke bijdrage leveren.

Het Nederlandse windvermogen staat opgesteld in een klein aantal regio's. Vijf gemeenten produceren ruim de helft van alle windstroom: Zeewolde, Wieringermeer, Dronten, Rotterdam en Lelystad. De vier provincies met de meeste windmolens zijn Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland. Samen produceren ze 84 procent van alle windstroom. Het grootste windpark van Nederland (Rotterdam, Slufterdam) produceert 5 procent van het totaal. Deze cijfers komen van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

Een andere reden van toename van de productie van windenergie is het feit dat het de eerste maanden van dit jaar meer heeft gewaaid dan vorig jaar, aldus het CBS.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 1 augustus 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie