Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Snelle terugverdientijd
  • Tot 25 jaar garantie
    De exacte garantieperiode kan variëren afhankelijk van het merk, type systeem en de fabrikantvoorwaarden. Raadpleeg de productspecificaties of leveringsvoorwaarden voor de exacte garantievoorwaarden.

Meerjarencontracten zonnepanelen: goed idee?

Leestijd: 2 minuten
door Ӕde de Jong 11 reacties

In onze vergelijker staan meerjarencontracten. Deze contracten zullen ook doorlopen ná 1 januari 2027. Op die datum stopt de salderingsregeling. Daardoor kun je in de loop van de contractperiode niet meer salderen. Een aantal leveranciers heeft daarom een contract geïntroduceerd met twee tariefperiodes: voor en na 1 januari 2027. Zijn deze contracten interessant of kun je beter een 1-jarig vast contract afsluiten? 

Op dit moment staan er meer dan twintig meerjarencontracten voor zonnepanelenbezitters in de vergelijker. Als je zonnepanelen hebt, kun je je tarieven dus voor twee of drie jaar vastzetten. Als je zo’n contract afsluit, kun je de komende anderhalf jaar nog salderen, maar daarna vervalt de salderingsregeling. Daarom bestrijken sommige van deze contracten twee tariefperiodes.

Hoeveel betaal je vanaf 2027?

In de vergelijker zie je het maandbedrag dat je in het eerste jaar betaalt. Bij veel contracten is het op dit moment onduidelijk of de leverancier nog aanpassingen zal doorvoeren in de terugleverkosten en terugleververgoeding.

Wat we wel weten, is dat contracten op 1 januari 2027 duurder worden. Je profiteert niet meer van de salderingsregeling en mogelijk wijzigen de tarieven. Tijdens de tweede tariefperiode van je contract ga je honderden euro’s per jaar meer betalen. De verschillen tussen contracten zijn groot. Hoeveel je per contract meer gaat betalen, zie je in de vergelijker.

Welk contract kun je het best afsluiten?

Wij adviseren om een 1-jarig vast contract af te sluiten . Op die manier kun je tijdens je contractduur volledig salderen. Daarna kun je in de nieuwe situatie opnieuw bepalen wat de beste optie is. 

Wij merken dat leveranciers de afschaffing van de salderingsregeling nog aan het voorbereiden zijn. Veel vragen kunnen daarom nog niet worden beantwoord. Volgend jaar zal er naar verwachting veel meer duidelijk zijn, omdat dan ook jaarcontracten te maken krijgen met de afschaffing. Vermoedelijk is het dan veel eenvoudiger om te kijken naar de verschillende opties die leveranciers bieden en is er meer duidelijkheid. Wij zullen ons best doen om de verschillen continu goed in kaart te brengen in de vergelijker. We zitten erbovenop en houden je op de hoogte. 

Meerjarencontracten zonnepanelen: goed idee?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 juli 2025

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer & AI-specialist

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer en AI-specialist bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (11)

Geplaatst door: Susanne Fletcher ()

Ik heb een tweejarig dynamisch energiecontract afgesloten, het gaat in januari pas in.
Ik heb zonnepanelen maar gebruik alle opgewekte stroom zelf.
Wat verandert er dan voor mij in 2027?
Aangezien mijn contract dan nog loopt?

Geplaatst door: Ernst ()

doe ook mee

Geplaatst door: Paul ()

De energiemaatschappijen zullen alles doen om meer winst te maken over de ruggen van hun klanten. De ACM probeert controle uit te oefenen, maar energieleveranciers zijn alles behalve transparant. Ondertussen wordt het meest succesvolle verduurzamingsinstrument vakkundig de nek omgedraaid. Het nieuwe kabinet moet hier echt strakke regels maken mbt kosten en terugleververgoeding anders zijn de consumenten de dupe.

Geplaatst door: Patrick Smit ()

Ik voorspel dat er een aantal zaken gaan gebeuren, geen terugleverkosten meer, immers zelfde aansluiting, er worden geen extra kosten gemaakt, maar wel lage uurvergoeding voor stroom die met zonnepanelen wordt gelevered "immers"veel aanbod zullen zij zeggen, toch zullen ze een marktwaarde moeten hanteren tenzij een contractueel bedrag wordt afgesloten.

Oplossing is gewoon een flinke batterij aan te schaffen die ten eerste stroom zelf opslaat en eventueel bijkoopt (wanneer zeer goedkoop (immers betaal je nog steeds belasting), deze stroom is dan in de piekuren en nachturen gewoon te gebruiken. of te verkopen, het zou wel zo netjes zijn als daar bij verkoop geen belasting op wordt geheven, maar dat is een droom ben ik bang. Dan wordt stroom in en verkopen een kansloze bedoening.

Ik denk ook dat als je een batterij hebt je eventueel bepaalde gunstige tarieven of vergoedingen kunt krijgen als de beheerder daar stroom op mag opslaan en afnemen wanneer nodig, dit kan nl alleen met toestemming, anders begaan ze een strafbaar feit, net als zonnepanelen uitschakelen door moedwillig spanning te verhogen een strafbaar feit is.

Een batterij lijkt mij een prima oplossing voor mensen met hoog energieverbuik met bv EV en Warmtepomp, dan kun je vroeg in de lente en tot laat in de herfst op eigen stroom uitzingen, of goedkoper ingekochte stroom buiten "piekuren".

Hoe dan ook zullen er wel weer vanuit overheid en/of leveranciers weer toeslagen bedacht gaan worden , ze willen immers altijd geld verdienen.

Geplaatst door: Piet S. ()

Per 1 januari 2027 vervalt de salderingsregeling omdat het rijk inkomsten derft (geen belastingen en btw)
Waarom kan de salderingsregeling niet blijven bestaan, met dien verstande dat over het gesaldeerde verbruik belasting wordt betaald. Het rijk derft geen inkomsten en de zonnepaneeleigenaar kan gebruik blijven maken van zijn zelf opgewekte stroom waarvoor hij ook een forse investering heeft gedaan. Wel is het zaak om te voorkomen dat de energiemaatschappijen weer allerlei trucjes bedenken om hun eventuele derving aan inkomsten te compenseren.

Geplaatst door: Ter horst ()

Ik weet nog niet wat er met de energiebelasting gaat gebeuren als het salderen wordt opgeheven. Zowel met het nu nog te salderen deel en met het deel wat je meer tergleverd. Dat is nogal van belang van de keuze.

Geplaatst door: Fokke ()

Welke aanbieder raden juli mij aan ik heb 1000kilowatt te veel stroom en gebruik 80 kub gas

Geplaatst door: Ursula ()

Kunnen jullie ook aandacht besteden aan de huurders die zonnepanelen huren met alle gevolgen van dien? Er is namelijk nooit een omslagpunt wanneer je de aanschafwaarde eruit hebt. Ik betaal al 10 jaar lang 30 euro per maand. Toen waren we met z'n vieren, nu zijn de kinderen het huis uit. We kunnen er ook niet vanaf.

Geplaatst door: John Burger ()

De energiemaatschappijen zijn een slaatje aan het slaan bij de nieuwe contracten. Betaalde ik bij vorig contract nog € 462,00 voor de terugleververgoeding. Nu wil mijn huidige leverancier € 1441,00 van mij hebben. Niet alleen wordt mijn teruggeleverde stroom voor een paar centen belast. Ook pikken ze de energiebelasting, die ze via het rijk toch terug krijgen voor een groot gedeelte in. Schandalig vind ik dit.

Geplaatst door: Drent Dixie ()

Kan me nog steeds niet voorstellen dat situatie na 1/1/2027 zo wordt dat het terugleveren nauwelijks nog iets oplevert! Maar heb ook weinig vertrouwen in deze en toekomstige regering(en)

Geplaatst door: Jan Hendrik Schurink ()

Doe mee

Reageren

Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.