Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd

Meevaller: eigenaren zonnepanelen mogen tot 2025 volledig salderen

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 2 minuten

Een meevaller voor eigenaren van zonnepanelen: de salderingsregeling blijft tot 2025 zonder beperkingen gelden. Dit betekent dat er in de jaren 2023 en 2024 nog volledig kan worden gesaldeerd. De afbouw van dit fiscale voordeel zou oorspronkelijk vanaf 2023 in gang worden gezet. Hoe wordt er nu afgebouwd?

Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025

In het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden zonnepaneelbezitters per 1 januari 2023 stapsgewijs minder mogen gaan salderen om in 2031 te eindigen. Begin dit jaar werd echter al duidelijk dat de afbouw met minimaal 1 jaar zou worden uitgesteld en nu is dus besloten om de afbouw 2 jaar uit te stellen. Ondanks dat de afbouw van de salderingsregeling later in werking treedt, wil het kabinet nog wel blijven vasthouden aan het jaar 2031 waarin de salderingsregeling volledig is afgebouwd. Het gevolg daarvan is dat zonnepaneelbezitters per 1 januari 2025 direct 36% minder mogen salderen om de opgelopen achterstand op het oorspronkelijke wetsvoorstel in te lopen.

In de tabel van het artikel Salderingsregeling verlengd tot 2025 is de oorspronkelijke en nieuwe afbouw te zien. De genoemde percentages betreffen het deel van de stroom dat door de zonnepaneeleigenaar op het stroomnet wordt ingevoed en waarvoor nog gesaldeerd mag worden. Voor het overige deel ontvangt men alleen nog een 'redelijke vergoeding' van de energieleverancier. Onder redelijke vergoeding wordt 80% van het leveringstarief verstaan.

Meevaller voor zonnepaneeleigenaren

Ondanks de grotere stap aan het begin, betekent het uitstel nog steeds een meevaller voor eigenaren van zonnepanelen. En voor consumenten die van plan zijn zonnepanelen te kopen. Zonnestroom die niet gebruikt wordt levert u terug aan het stroomnet. De salderingsregeling zorgt ervoor dat u deze teruggeleverde stroom in mindering mag brengen op uw ontvangen stroom. Deze regeling stelt u in staat de woning te verduurzamen en de energierekening te verlagen. 

Terugverdientijd

Nu het kabinet deze regeling wil afbouwen, is het van belang dat de terugverdiengarantie gewaarborgd blijft. Minister Jetten: ‘De voorgestelde wijziging in het afbouwpad heeft een beperkte invloed op de terugverdientijden. Met een technische levensduur van 25 jaar, blijft investeren in zonnepanelen voor huishoudens zeer interessant.’  De minister wil daarnaast een eenmalig tussentijds meetmoment opnemen om de vinger aan de pols te houden om het afbouwpad te kunnen bijstellen, 'indien daar aanleiding toe zou zijn.’

Met de huidige tarieven van energieleveranciers heeft u de investering in maximaal 4 tot 5 jaar terugverdiend

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 23 mei 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Ralph de lange ()

Gisteren kreeg ik van mijn energieleverancier
Vandebron een nieuw voorstel voor variabel contract, hier staat in dat ik maar €0,10 per kwh ontvang voor teruglevering. Dit staat toch haaks op wat de minister zegt. Kan en mag dit zomaar?

Opmerking van de redactie op 23-06-2022
Beste meneer De Lange,

Bedankt voor uw reactie. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog de terugleververgoeding is. Er zijn energieleveranciers die een nog lager tarief hebben. Wij zien op dit moment wel grote verschillen in de vergoedingen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Leon ()

Als update op mijn eerdere reactie heb ik contact gezocht met de klantenservice/chat van Budget Thuis. Hieronder een samenvatting van het antwoord:
"Budget Energie kijkt maandelijks naar het verbruik en teruglevering. Deze saldering wordt verrekend aan het eind van je gebruiksjaar. Het is dus NIET zo dat je maandelijks een teruggave van ons krijgt. Alles wordt pas verrekend op de jaar/eindnota en welke van de twee nota's het is, ligt een beetje aan de situatie".

Ik snap dat het lastig is voor een leverancier om met maandelijk wisselende prijzen toch een nette overschot vergoeding te betalen. Mijn verwarring zat in de saldering. Die is dus gewoon per jaar / of periode van Uw contract als u deze voortijdig stopt. Daarmee kun je dus je opgebouwde overschot/teruglevering van de zomermaanden gebruiken in de winter.

Geplaatst door: Leon ()

Onlangs via gaslicht com overgestapt naar een variabel contract van budgetthuis. Na amper 1 maand blijheid heeft de leverancier de site aangepast met een bericht dat lijkt de vertellen dat er per maand gesaldeerd gaat worden IPV per jaar. Juist dit laatste is handig om je zomer overschot in de winter te kunnen inzetten. Met onderstaande regeling lever je 50% in.
"
*Per 1 juli 2022 ontvangt een klant met een variabel tarief 50% van het leveringstarief per kWh als terugleververgoeding. De saldering vindt maandelijks plaats met de tarieven van de betreffende maand.
"
Mag zoiets van de ACM?

Geplaatst door: Wouter Velthuis ()

Voor wie wacht op een fatsoenlijke terugleververgoeding is dit uitstellen juist een nadeel. Energieleveranciers betalen nu aan consumenten veel te weinig voor teruggeleverde elektriciteit. Soms zelfs maar €0,05/kWh terwijl ze die stroom doorverkopen aan iemand anders voor €0,40/kWh of meer.
https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2022/helft-energieleveranciers-betaalt-te-weinig-voor-teruggeleverde-stroom

Opmerking van de redactie op 24-05-2022
Het klopt dat dit uitstel ook nadelen heeft. De terugleververgoeding geldt echter alleen voor huishoudens die op jaarbasis meer terugleveren dan ze verbruiken.

Vanaf 2025 krijgen zonnepaneelbezitters voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een vergoeding van 80 procent van hun leveringstarief. Op voorwaarde dat dit, zoals beloofd, in de wet wordt vastgelegd.

Momenteel is de hoogte en de berekening van de 'redelijke vergoeding' niet in wetgeving geregeld. En er bestaan inderdaad grote verschillen.

Daarom adviseert Gaslicht.com al sinds jaar en dag kritisch te kijken naar de voorwaarden rond saldering en teruglevering als u een nieuw energiecontract afsluit. Bekijk daarvoor ons overzicht waar u de terugleververgoedingen kunt vergelijken: https://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren. Met de huidige hoge stroomprijzen bent u nu beter uit met het 'kale leveringstarief' dan met een vaste (lage) vergoeding.

Tip: kijk niet alleen wat uw energieleverancier belooft, maar ook wat hij werkelijk uitbetaalt. Dat is te zien op uw jaarlijkse energierekening.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.