De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Mijn voorschot is veel hoger dan verwacht

5 reacties

Het kan u zomaar gebeuren: na een jaar kijkt u opnieuw welke energieleverancier voor u het voordeligste is, en u meldt zich opnieuw voor een actiepakket aan. Dan valt de bevestiging in de bus, en tot uw verbazing is uw voorschot vele malen hoger dan verwacht. Hoe is dat mogelijk?

Uw energieleverancier kan een goede reden hebben voor het vastgestelde voorschot. Omdat we hier vaak vragen over krijgen, geven we graag een toelichting.

Een hoger voorschot is vaak logisch, maar wel lastig om uit te leggen. Bij onderstaande uitleg gaan we uit van gemiddeld verbruik: stroom 3500 kWh en 1800 m3 gas per jaar.

Gestegen marktprijzen voor stroom en gas
Stel dat u op het laagste punt van € 850 per jaar voor de leveringskosten een contract afsloot met vaste actietarieven.  U kreeg toen een extra laag voorschot, omdat u een contract met zeer lage tarieven afsloot. 

Sluit u vervolgens anderhalf jaar later een nieuw contract af, dan liggen alleen al de leveringskosten € 235 euro hoger: uw leveringskosten zijn € 1085 voor één jaar. Dat betekent dat het verwachte verbruik maal de hogere leveringstarieven wordt gedaan: uw voorschot gaat dus omhoog.

Het kan dus zo zijn dat u – ook al kiest u voor het meest voordelige pakket van dit moment – een hoger voorschot krijgt dan het jaar ervoor, simpelweg omdat de tarieven hoger liggen. 

Hogere tarieven na één jaar
‘Kan ik dan niet beter klant blijven bij de leverancier waar ik het actiepakket afsloot’, is een vraag die we vaak horen. Het antwoord is nee: u ontvangt in het tweede jaar geen actietarieven meer, maar reguliere tarieven. Die jaarkosten liggen bij gemiddeld verbruik doorgaans ongeveer 300 euro hoger dan bij een actiepakket.

Doet u na afloop van uw actiepakket niets, dan ontvangt u deze hogere tarieven. Bij gemiddeld verbruik zorgt dit voor een stijging van wel 40 euro per maand. Door na een jaar weer over te stappen, gaat uw voorschot wellicht wel omhoog, maar is de stijging minder groot: u betaalt bijvoorbeeld 15 euro per maand meer.

Welkomstpremie of actietarief? 
Verder is er nog een andere belangrijke oorzaak voor een hoger voorschot. Kiest u voor een contract met actietarieven, dan merkt u dit verschil waarschijnlijk in uw voorschot, onder voorbehoud van hiervoor genoemde prijsstijgingen.

Kiest u echter voor een contract met een welkomstpremie van bijvoorbeeld 300 euro dan krijgt u dit voordeel in één keer op uw rekening gestort of verrekend op uw jaarnota. Zo’n eenmalige korting wordt door de leverancier niet verwerkt in uw voorschot.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 13 december 2011

Reacties (5)

Geplaatst door: Esmee ()

Ik had ook na mijn overstap van Eneco naar Greenchoice een hoger maandbedrag dan ik wilde. Maar bij Greenchoice heb je een leuke service, daar mag je gewoon je maandbedrag verlagen naar wens. (het moet natuurlijk nog wel een beetje reëel bedrag blijven). Dat heb ik toen gedaan. Gewoon even bellen of mailen.

Geplaatst door: danna ()

hallo,
Ik heb dat ook volgens gaslichtcon zou ik 107 euro per maand betalen maar volgens essent 136 euro dat komt omdat het nu winter is
heb nu zelf net de afrekening van nuon binnen en daar ga ik per maand113 euro betalen allemaal heel vreems

mvg danna

Geplaatst door: Aatje ()

Bij de nieuwe prijsvechter Budgetenergie, mag je de welkomstpremie helaas n i e t alvast verrekenen met je maandelijkse voorschotbedrag. Het wordt pas na een jaar bij je jaarafrekening verrekend.

Geplaatst door: F.v.d.Werff ()

Bij Essent wordt het nieuwe voorschot berekend vanaf je aanmelding tot een vaste datum in het (volgend) jaar. Het voorschot wordt dus niet over 12 maanden berekend. Als de berekeningsperiode dus grotendeels in de winter valt krijg je een hoog voorschot, en daarna een "normaal" voorschot.
Valt de 1e periode dus grotendeels in de zomer dan is het net andersom.

Geplaatst door: Albert Hoogendoorn ()

Als je een welkomst premie krijgt van 300 euro die in de jaarrekening wordt verrekend, dan kun je toch zelf bij je leverancier aangeven dat je een lager voorschot bedrag wenst van 300 : 12 = 25 euro per maand.
Eigenlijk betaal je dan over het jaar 300 euro te weinig voorschot, maar dat valt op de eindafrekening weg tegen je welkomstpremie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie