Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Ministerie investeert extra in stroomopwekking

Leestijd: 2 minuten

Minister Brinkhorst gaat extra maatregelen nemen om de energievoorziening in Nederland veilig te stellen. De bewindsman wil voorkomen dat na 2007 een tekort ontstaat aan middelen om in ons land stroom op te wekken.

Op korte termijn is er voldoende productiecapaciteit beschikbaar, schrijft de minster van Economische Zaken aan de Tweede Kamer, maar als er de komende jaren geen nieuwe investeringen worden gedaan, kan een tekort ontstaan. In de brief beschrijft hij het proces dat hij in gang heeft gezet om de energievoorziening in een geliberaliseerde markt zeker te stellen.

De minister wil bijvoorbeeld investeringen in piekvermogen stimuleren. Verder moeten afnemers in tijden van schaarste financieel geprikkeld kunnen worden. Gedacht kan daarbij worden aan beperking van stroomverbruik of een betere spreiding.

De betrouwbaarheid van de gas- en elektriciteitsneten in ons land is volgens Brinkhorst hoog. De minister wil dat zo houden door de beheerders van de netwerken financieel te belonen als de betrouwbaarheid goed is. Maar wanneer er veel storingen optreden, wordt dat bestraft met een korting op de tarieven voor het gebruik van de netten. Netbeheerders moeten elke twee jaar een kwaliteitsplan openbaar maken en Toezichthouder DTe krijgt de mogelijkheid om boetes op te leggen. Ook worden de mogelijkheden die de minister heeft om bij wanbeheer een andere netbeheerder aan te wijzen, versterkt.  

Tevens pleit Brinkhorst ervoor  dat de overheid snel en pro actief moet kunnen reageren op praktijkervaringen en daarbij de verantwoordelijkheid niet moeten weghalen bij marktpartijen.
"We moeten actief meewerken aan het realiseren van een geliberaliseerde Europese energiemarkt," aldus de minister. In de brief haalt Brinkhorst ook de recente problemen aan van het tekort met koelwater en het faillissement van een energiebedrijf.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 3 september 2003

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.