Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Nachtstroom Essent en Nuon stuk duurder

4 reacties Leestijd: 2 minuten

Klanten van Essent die gewend zijn de wasmachine ’s avonds en ’s nachts te laten draaien op relatief goedkope stroom, zijn sinds 1 januari een stuk duurder uit. Het energiebedrijf heeft het daltarief met 17 procent en het nachttarief met 18 procent verhoogd. Dat schreef de Volkskrant een paar weken geleden.

Die stijging is aanmerkelijk groter dan de toename van de andere stroomtarieven, die 2 tot 6 procent bedraagt. Volgens Essent heeft de prijsstijging voor de avond- en nachtstroom te maken met de sterk gestegen steenkoolprijs. De elektriciteit wordt ’s nachts vooral geleverd door kolengestookte centrales, zoals de Amercentrale in Geertruidenberg. Deze zouden niet makkelijk uit te schakelen zijn, zoals centrales op gas en olie.

Essent-klanten in Limburg en Noord-Brabant met een dubbeltariefmeter en een jaarcontract zagen het daltarief (van 21 tot 7 uur plus het weekend) met 17 procent stijgen van 5,31 tot 6,21 eurocent per kilowattuur. In de rest van Nederland ging het laagtarief (23 tot 7 uur) met 18 procent omhoog tot 5,97 eurocent.

Klanten van Essent kunnen overigens 'VoordeelGarantie' aanvragen. Hierbij berekent de aanbieder bij de jaarafrekening, dus op basis van het werkelijke verbruik, welk tarief voordeliger is: het dubbeltarief of het enkeltarief. Het voordeligste tarief ziet u vervolgens terug op uw jaarafrekening.

Ook Nuon heeft de daltarieven verhoogd. Hier ging het avondtarief (21 tot 7 uur) bij een jaarcontract met 8 procent omhoog tot 6,68 eurocent, terwijl de andere tarieven voor overdag juist omlaag gingen. 

De Volkskrant schrijft dat Essent de prijsverhogingen slechts summier gemeld heeft aan zijn klanten. Essent: een gemiddeld huishouden betaalt vanaf 1 januari 2008 € 3,50 euro per maand meer voor zijn energieverbruik. Maar mensen die veel gebruik maken van het goedkope daltarief, zien hun rekening sterker stijgen.

Tijdperk van goedkope nachtstroom loopt ten einde, kopte  het Dagblad van het Noorden afgelopen vrijdag. "Na ruim zeventig jaar lijken de dagen van de nachtstroom geteld."

 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 7 maart 2019

Reacties (4)

Geplaatst door: A. Vlaar ()

Wat zijn in het weekend de tijden voor goedkope stroom? Ik was van mening dat dat het hele weekend was.

Is dat veranderd want mijn gebruik van goedkope stroom is lager dan dat ik gewend was.Opmerking van de redactie op 30-10-2012
In het weekend geldt het dal- (in Brabant of Limburg) of laagtarief (rest van Nederland). De tijden zijn niet gewijzigd. Dat betekent dat goedkope stroom in het weekend vrijdagsavonds om 21.00 uur ingaat als u in N-Brabant of Limburg woont, en om 23.00 uur in de rest van Nederland. In beide gevallen duurt het tot maandagsochtends 7.00 uur.
Geplaatst door: Reg ()

U moet het netwerk zien als een groot zwembad. Dus de groene producent gooit een emmertje groene stroom in het zwembad. Het volume van het emmertje staat gelijk aan de hoeveelheid opgewekte groene stroom door de producent.

Als u voor groene stroom kiest dan zorgt u ervoor dat de kleur van het zwembad van grijs naar een groenere kleur gaat. Het wil dus niet zeggen dat u ook daadwerkelijk de groene stroom thuis krijgt. U zorgt er alleen voor dat het percentage groen in het zwembad vergroot wordt.

Geplaatst door: van den Bosch ()

wat zijn de kosten verschil tussen nacht/weekend stroom en dag stroom en vanaf welke tijd begint het en heb ik dat ???

Opmerking van de redactie op 19-12-2010
Het piek- en daltarief geldt wanneer u woont in Brabant of Limburg. Daltarief: werkdagen van 21.00-7.00 uur en op zaterdag, zondag en nationaal erkende feestdagen. In totaal heeft een week 98 uren voor het daltarief. Het normaal- en laagtarief geldt in heel Ned, behalve in Brabant en Limburg. Het laagtarief geldt op werkdagen van 23.00-7.00 uur, in het weekend en feestdagen. Zie voor meer info; http://www.gaslicht.com/energie-informatie/leveringstarieven.aspx
Geplaatst door: Wim Godding ()

Ik neem groene stroom af bij Essent (kolenaandeel 0%) en ik heb nachtstroom: mag Essent dan de tarieven zo maar verhogen, want de geleverde stroom komt niet uit een kolencentrale (of wel?)

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.