Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Nederland bij topdrie hoogste gasprijs voor huishoudens

1 reactie Leestijd: 2 minuten

De gasprijs voor een doorsnee huishouden in Nederland hoort bij de hoogste van Europa. Die voor grote industriële gebruikers juist bij de laagste. Dat blijkt uit recent onderzoek van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

Onlangs bleek ook al dat Nederlandse huishoudens een relatief hoge elektriciteitsprijs betalen vergeleken met huishoudens in andere lidstaten in Europa. 

In heel Europa betaalde een gezin in 2005 alleen in Zweden en Denemarken meer dan in Nederland. Het laagste tarief wordt gerekend in Estland.  België zit net iets boven het gemiddelde.

Industriële gebruikers zijn in Nederland echter wel goed af. Alleen de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) en de kandidaat-EU-leden Bulgarije en Roemenië zitten lager. België zit nog beneden het gemiddelde en Duitsland komt het hoogste uit.

Eurostat onderzocht ook de invloed van belastingen op de prijs, al hoeven industriële gebruikers die in veel landen niet of maar gedeeltelijk te betalen. De Nederlandse aardgasklant betaalt relatief veel belasting op de aardgasprijs, zo blijkt. Voor huishoudens is dat 34,5% en voor grootverbruikers 31,3%. Hiermee zit Nederland in beide categorieën in de Europese top vijf. België zit iets boven de middenmoot. Opvallend is dat de enige twee landen die niet afhankelijk zijn van de import van aardgas (Nederland en Denemarken) een hoog belastingtarief hanteren!

Tussen 2000 en in 2005 is de gasprijs sterk gestegen voor zowel klein- als grootverbruikers. In de andere jaren is de gasprijs nagenoeg constant, aldus Eurostat.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (1)

Geplaatst door: pieter schneemann ()

kunt u mij vertelelen hoe de gasprijzen per M3 over de laatste 12 maanden (gemiddeld)voor huisgezinnen zich hebben gedragen? ik heb per 1 okt 2008 een nieuw contract met een mij. en ik wil weten of en wanneer de gasprijzen met hoeveel % naar beneden gingen. vast veel dank voor uw antwoord.mvg

Opmerking van de redactie op 24-12-2009
In juli 2009 daalde de gasprijs met ca. 20 procent. Dit was de grootste prijsdaling sinds 1987! Prijsontwikkeling gas volgens CBS: é 668- é 667 - é 515 ( resp. 1e, 2e, 3e kwartaal 2009 voor 1000 m3 gas). Naar verwachting stijgt de gasprijs in januari met ca. 2 procent.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.